Türkiye’yi Enerji Sıkıntısından Kurtaracak Tek Çözüm GüneÅŸ Enerjisi

Türkiye'yi Enerji Sıkıntısından Kurtaracak Tek Çözüm Güneş Enerjisi

Petrol zengini olan ülkelerde dahil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesi Güneş Enerji santrallerine çok ciddi yatırımlar yapmaya başladı. Türkiye henüz bu konuda çok geride kalmış durumda.

Türkiye GüneÅŸ enerjisine ciddi anlamda yatırım yaparsa ve yerli paneller üretmeye baÅŸlarsa hem ülke içi hem ihracatta çok ciddi paralar kazanabilir. Türkiye güneÅŸ ışınlarını en iyi alabilen nadir ülkelerden. Ancak yeterince GüneÅŸ enerji sistemlerine önem verilmediÄŸi için Türkiye’den daha az güneÅŸ alan ülkeler daha çok kazanıyor.

Türkiye’de sahip olunan zengin yenilenebilir enerji potansiyeline raÄŸmen mevzuatların yeni yürürlüğe girmesi ve altyapı çalışmalarının henüz yeterince geliÅŸtirilememesi, özellikle güneÅŸ enerjisi yatırımlarını istenilen seviyeye ulaÅŸtıramamıştır.

GeliÅŸmiÅŸ ülkeler, yenilenebilir enerji kaynaklarının geliÅŸtirilmesine yönelik farklı teÅŸvik stratejileri uygulamalarına raÄŸmen, yerli fosil kaynakları kısıtlı, enerjide yüksek oranlarda ithalata bağımlı olan Türkiye’de, yerli ve yenilenebilir enerji kaynakların kullanımına yeterince önem verilmiyor. Bu kapsamda, AB ülkelerinde uygulanan yenilebilir enerji kaynakları teÅŸvik yöntemlerinin oldukça özendirici olduÄŸu tespit edilmiÅŸtir.

Böylelikle AB ülkeleri güneş enerjisinin dünya pazarında oldukça önemli yer sahibi olmuşlardır.

Uzun vadeli süreçte, Türkiye’de güneÅŸ enerjisinin elektrik üretimi için kullanılmasının yaygınlaÅŸtırılması, ülke potansiyelinin azami ölçüde deÄŸerlendirilmesinin saÄŸlanması ve bu amaçla baÅŸlatılan özendirici çalışmaların sonuçlanması beklenmektedir.

Önümüzdeki birkaç yıl içinde Türkiye’de güneÅŸ enerjisi projelerinin hayata geçirilmesi, bununla birlikte yatırımcılara daha cazip fırsat ve teÅŸviklerin sunulması Avrupa ve Dünya pazarında yerini almasını hızlandıracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir