Sürekli Hale Getirilen Yaz Saati Uygulamasına Danıştay Durdurma Kararı Verdi

Sürekli Hale Getirilen Yaz Saati Uygulamasına Danıştay Durdurma Kararı Verdi

27 Mart 2016 gününden itibaren uygulanmaya baÅŸlanan ve yıl boyu kullanılan yaz saati uygulamasına Danıştay Dava Ä°dareleri Kurulu’ndan durdurma kararı geldi.

Kararın gerekçesi olarak Bakanlar Kurulu’na verilen yetkinin bir kez uygulanabileceÄŸi ve süreklilik arz edecek ÅŸekilde bir yetki verilmediÄŸi belirtildi.

Yaz saati uygulaması sürekli uygulandıktan sonra elektrik tüketim araştırması yapıldı.

TEÄ°AÅž’ın elektrik tüketim istatistikleri baz alınarak yapılan araÅŸtırmada; 2016’da ilk kez elektrik tüketimi 2015’in Kasım ayına göre yüzde 6,5 oranında artış göstererek 22,7 milyar kilowatt saat ile son 5 yılın en yüksek düzeyine ulaÅŸtığı tespit edildi.

Elektrik Mühendisleri Odası, enerjinin verimli kullanımı açısından Türkiye’de en uygun noktanın Ordu-Fatsa’dan geçen GMT+2:30, 37.5 derece DoÄŸu meridyeni ve yaz saati uygulamasında da GMT+3:30 diliminin seçilmesinin tasarruf saÄŸlayacağını açıkladı.

Belirtilen noktalar Türkiye’nin her iki ucuna göre yaklaşık aynı mesafede. Böylece tüm Türkiye’de daha dengeli ve eşit bir aydınlatma ihtiyacı oluşacak.

Türkiye’de ulusal saat dilimi; kışa denk gelen 5 ayda (Kasım, Aralık, Ocak, Åžubat ve Mart) Ä°zmit GMT+2, 30 derece DoÄŸu meridyeni, yaza denk gelen 7 ay (Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, AÄŸustos, Eylül ve Ekim) boyunca da IÄŸdır GMT+3, 45 derece DoÄŸu meridyeni olarak uygulanmaktaydı.

Elektrik Mühendisleri Odası, Türkiye’nin boÅŸa enerji tüketiminin önüne geçmek, cari açık üzerinde olumsuz etkiye sahip olan enerji yükünü artırmamak, vatandaÅŸların cebini yakan elektrik faturalarının kabarmasını önlemek için yaz ve kış saati uygulamasının, saat dilimleri yeniden belirlenerek düzenlenmesini istiyor.

Geçen yıl kış aylarında Yaz saati uygulaması nedeniyle bakanlığa günde ortalama 40-50 şikayet gelirken öğrencilerin çoğu ilk derste uyku sorunu yaşadığı öğretmenler de gün aydınlanmadığı için ilk derslerden verim alamadığını belirtiyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir