Sınavsız Lise Seçiminde OBP Tutsa Bile Her Okul İlk 3 Tercihe Yazılamıyor

Sınavsız Lise Seçiminde OBP Tutsa Bile Her Okul İlk 3 Tercihe Yazılamıyor

Sınavsız Lise Seçiminde OBP Tutsa Bile Her Okul İlk 3 Tercihe Yazılamıyor

Proje okul kapsamında olmayan Anadolu Lisesi, Anadolu Ä°mam Hatip Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine sınavsız yerel yerleÅŸtirme yapılmaktadır. 2018 yılında baÅŸlayan Liselere GeçiÅŸ Sistemi (LGS), merkezi ve yerel yerleÅŸtirme olmak üzere iki farklı yerleÅŸtirme saÄŸlamaktadır. Merkezi yerleÅŸtirme, sınav puanı ile, yerel yerleÅŸtirme ise “Kayıt Alanı” temelli olarak okul baÅŸarı puanına göre gerçekleÅŸtirilmektedir.

Milli EÄŸitim Bakanlığı (MEB), Okul BaÅŸarı Puanı (OBP) ile öğrenci alan liseleri; “Kayıt Alanında“, “Kayıt Alanı Dışı“, “KomÅŸu Kayıt Alanında” gibi isimlerle sınıflandırmış ve ilk 3 tercihe sadece Kayıt Alanı listesinde bulunan okulların seçilmesini zorunlu tutmuÅŸtur.

Bu nedenle yerel yerleştirme tercihlerinde öğrencilerin, okul başarı puanı yüksek olsa bile ilk 3 sıraya her istediği okulu yazamıyor.

Kayıt Alanı listesinde yer alan okullar, öğrencinin ikâmet adresine çok uzak mesafede olabilirken, Kayıt Alanı Dışı veya Komşu Kayıt Alanı olarak belirtilen listelerde yer alan okullar öğrencinin adresine çok yakın olabiliyor. Örneğin OBP puanı 95 olan bir öğrencinin gitmek istediği okul Kayıt Alanı listesinde değilde diğer listelerde yer alıyor ve en fazla 80 puanla öğrenci alıyorsa öğrenci bu okulu ilk sırada tercih hakkı elde edemiyor.

Ä°lk 3 tercih sadece “Kayıt Alanından seçilmek zorundadır” kısıtlaması nedeniyle MEB öğrenci tercihlerinin sınırını çiziyor.

2018 yılı yerleştirmelerinde öğrenci ve velilerin memnuniyetsizliği ve şikâyetleri arttığından MEB süreci iyileştirmek için 2019 yılında koşullarını güncelleyerek, sınavsız yerel yerleştirme sırasıyla, öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanının üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına göre yapılmaya başlandı.

2019 yılında yerel yerleÅŸtirmede öğrencilerin yüzde 52’si ilk tercih ettiÄŸi okula yerleÅŸirken, 2020 yılında bu oran yüzde 49’a geriledi. DiÄŸer bir ifadeyle yerel yerleÅŸtirmede öğrencilerin yarısından fazlası ilk tercih ettikleri okula yerleÅŸemedi.

Yerleştirmelerde bazı adaletsizlikler çıkabiliyor, sınavsız öğrenci kabul eden okullara yerleşmek isteyen OBP puanı düşük LGS puanı yüksek öğrencilerde bu yaşanıyor.

ÖrneÄŸin Ä°stanbul’da OBP puanı 90 olan bir öğrenci LGS’de 285 puan almış olsun, bir diÄŸer öğrencinin OBP puanı 85, LGS puanı ise 350 olsun. Bu öğrencilere baÅŸarı olarak bakıldığında sınav sonucunda önde olan öğrenci daha baÅŸarılı ancak her iki öğrencinin Ä°stanbul’da sınavla öğrenci kabul eden bir Anadaolu Lisesine girme ihtimali çok düşüktür. Bu iki öğrenci kayıt alanında sınavsız olarak en az 85 puanla girilen bir Anadolu Lisesini tercih ettiklerinde ise LGS’de daha baÅŸarısız olan öğrenci OBP puanı yüksek olduÄŸu için yerleÅŸmeye hak kazanacak. Öğrencilerin okullar tarafından OBP’lerinin ÅŸiÅŸirilmemesi için MEB’in bu tür durumlara çözümler üretmesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir