Sahra Çölü Nerede Hangi Kıtada Ülkededir

Sahra Çölü Nerede Hangi Kıtada Ülkededir

Dünyanın en büyük ve sıcak çölü olan Sahra Çölü Afrika’nın kuzeyinde, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9 milyon kilometrekare büyüklüğünde bir çöldür. Atlas Okyanusu kıyılarından Kızıldeniz kıyılarına kadar uzanır.

Bir zamanlar sulak, yeÅŸil bir arazi olan Sahra’nın bitki örtüsünden yoksun, kurak bir çöle dönüşmesinin sebebinin insan etkinlikleri olduÄŸu belirtiliyor.

Sahra’nın çölleÅŸmesinin de insan etkinlikleri sonucu olabileceÄŸini düşünen Seul Ulusal Ãœniversitesi çalışanı Dr. David K. Wright, hipotezini test etmek için Sahra bölgesinde hayvancılığın yayılmasıyla ilgili arkeolojik verileri incelemiÅŸ ve bodur bitkilerin bu bölgede yayılmasıyla ilgili bilinenlerle karşılaÅŸtırmış. Sonuçlar yaklaşık 8 bin yıl önce Nil Vadisi civarında hayvancılıkla uÄŸraÅŸan ilk toplulukların ortaya çıktığını ve batıya doÄŸru yayılmaya baÅŸladıklarını gösteriyor. Aynı dönemde bodur bitkiler de çoÄŸalmaya baÅŸlıyor ki bu durum çöl benzeri koÅŸullara doÄŸru ekolojik bir deÄŸiÅŸim olduÄŸu anlamına geliyor.

Günümüzden 10 bin yıl kadar önce sulak ve yeşil olan Sahra zamanla çölleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir