Neden Türkiye avrupa birliğine girmiyor

1959 yılından beri Türkiye Avrupa Birliğine alınacak bahanesiyle tamamı Hristiyan ülkelerden oluşan topluluk tarafından oyalamakta.

Türkiye’ye aday ülke sıfatıyla bir miktar ödemeler yapıp daha sonra bunun misli misli fazlasını AÄ°HM tarafından tazminatlara mahkum ederek geri alan Avrupa BirliÄŸne artık, Türkiye’deki vatandaÅŸlarda üye olma inancını yitirirken, ekonomik olarak çökmeye baÅŸladığı için Avrupa BirliÄŸine de sıcak bakmamaya baÅŸladı.

25 Mart 1957 yılında kurulan birliğe Türkiye 2 yıl sonra 31 Temmuz 1959 yılında başvuruda bulundu.

17 Aralık 2004 tarihinde Avrupa BirliÄŸi ülkeleri Türkiye’nin katılma müzakerelerinin 3 Ekim 2005 tarihinde baÅŸlamasına karar verdi ancak baÅŸlayacak müzakerelerin ne kadar sürede tamamlanacağı konusunda kesin bir tarih vermedi.

Türkiye Avrupa Birliği ile 51 yıl önce üyelik için anlaşma imzalamasına rağmen, yıllardır AB kapısının eşiğinde bekletiliyor.

Avrupa BirliÄŸi üye ülkelerin Türkiye’yi birliÄŸe kabul etmemek için öne sürdüğü bahanelerden bazıları ÅŸunlar;

Bütçe açığı, dış borç ve işsizlik oranları açısından Türkiye Avrupa Birliği ortalamasının çok altında,

Türkiye’deki yüksek nüfus artışı, Avrupa BirliÄŸi ülkelerinin gözünde endiÅŸe verici bir sorun. Bu nüfus artış hızıyla Türkiye Avrupa BirliÄŸine katılırsa 2020 yılında Almanya’yı geçerek Avrupa BirliÄŸi’nin en büyük üyesi olacağından Avrupa Parlamentosu’nda en fazla üyeye sahip olacak.

Türkiye’nin istememesinin en önemli bahanelerinden biriside Türkiye’nin yüzölçümünün büyük olması.

Türkiye’nin komÅŸu ülkelerle yaÅŸadığı sorunlar Avrupa BirliÄŸinde devamlı gündemde. Özellikle Avrupa BirliÄŸinin tanımadığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti meselesi, Türkiye-Yunanistan iliÅŸkileri ve Türkiye-Ermenistan iliÅŸkileri.

Bazı Avrupa BirliÄŸi ülkeleri Türkiye’nin coÄŸrafi konumunun, kültürel ve tarihsel kimliÄŸinin Avrupa BirliÄŸi’ne uygun olmadığını belirtmekte.

Türkiye’nin coÄŸrafi konum olarak Avrupa’da bulunmadığı bahanesini zaman zaman ortaya atan bazı Avrupa BirliÄŸi ülkeleri Asya’da yeralan Kıbrıs Rum Kesimini 2004 yılında birliÄŸe aldıktan sonra bu bahaneyi kullanamaz hale geldi.

Avrupa BirliÄŸi Türkiye’yi üye yapmaya karar verene kadar birlik dağılabilir. Ekonomik çöküşe giren birliÄŸe üye ülkeler, en sonunda yine kendi kaynaklarına ve para birimlerine dönmek zorunda kalacak gibi gözüküyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir