Espri Anlayışından Yoksun Kişiler Hayatla Başa Çıkmada Sıkıntı Yaşıyor

Norveç’te yaÅŸayan yaklaşık 50 bin kadın ve erkek üzerinde yapılan 15 yıllık araÅŸtırmada, esprinin biliÅŸsel, sosyal ve duygusal etkenler üzerindeki etkisini belirli sorularla deÄŸerlendirerek, kalp rahatsızlıkları, enfeksiyon, kanser ve KOAH gibi belirli koÅŸullar nedeniyle oluÅŸan yaÅŸam kayıpları incelendi.

Espri algısında en yüksek puanı alan kadınlar, her koşulda ölüme karşı yüzde 48, kalp rahatsızlıklarında yüzde 73, enfeksiyonlara karşı ise yüzde 83 daha az risk altında olduğu görüldü.

Araştırmacılar, erkeklerde yaşlandıkça azalan espri algısının hastalık risklerini artırdığını düşünüyor.

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacısı Sven Svebak şunları ifade etti:
Bilişsel etken, kişiliğin tamamen sabit bir tarafını oluşturuyor ve bireylerin günlük deneyimlerine yüklediği anlama etki edebilme potansiyeline sahip. Böylece, sosyal etkileşimlerde ve genel olarak stres karşısında, stres hormonlarının artışını engelleyerek tampon oluşturabiliyor. Kortizol da dahil olmak üzere stres hormonlarının sürekli yüksek düzeyde seyretmesi ise bağışıklık sistemini baskılıyor.

Espri algısını belirleyen genetik faktörler olsa da, sosyallik de bu algıya katkıda bulunuyor. Espri algısından yoksun yetişkinlerle büyüyen çocukların, büyürken gündelik hayatla başa çıkmada sıkıntı yaşayacaklarını düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir