Birleşik Arap Emirlikleri Hakkında Bilgi

Birleşik Arap Emirlikleri Hakkında Bilgi

Birleşik Arap Emirlikleri Hakkında Bilgi

BirleÅŸik Arap federasyonu; Abu Dabi, Dubai, Sharjah, Fujairah, Umm Al Quwain ve Ajman Emirliklerinden oluÅŸan 6 EmirliÄŸin bir araya gelmesiyle 1971 yılında kurulmuÅŸtur. Bilahare Ras Al Khaimah da 10 Åžubat 1972’de federasyona katılmıştır.

BirleÅŸik Arap Emirlikleri veya kısa kullanımıyla BAE, Orta DoÄŸu’da Arap Yarımadası’nın güneydoÄŸusunda bulunan, Umman ve Suudi Arabistan’la komÅŸu olan ülkedir.

Birleşik Arap Emirlikleri Etnik Yapı; Arap yüzde 50, Güney Asyalı yüzde 42, Diğer yüzde 8,
Dini Yapı; İslam yüzde 76, Hıristiyan yüzde 11, Diğer yüzde 13

16. yüzyılda baÅŸlayan Portekiz etkisi 17. yüzyıl’da yerini Ä°ngilizlere bıraktı. BaÅŸat kabile Kavasim ile Arabistan içlerinden gelen hanbelileri korsan olarak ilan eden Ä°ngilizler, 1819 – 1820’de kıyı limanlarına karşı saldırıya geçti. Aslında Ä°ngilizlerin asıl amacı, bölge ticaretini kendi egemenlikleri altına almaktı. Mahalli esnafin büyük bir direniÅŸi dahi Ä°ngilizleri deniz ticaretini kendi güdümleri altına almalarını engelleyememiÅŸtir. Sonunda korsanlığa son veren 1820 Genel Barış AntlaÅŸması’nı zorla kabul ettirdiler. 1853 yılında Denizlerde Kalıcı AteÅŸkes AntlaÅŸması’nın imzalanması üzerine bölgeye AteÅŸkes Kıyısı adı verildi. Ä°ngilizler 1892 yılında Özel Ayrıcalık AntlaÅŸması olarak bilinen bir paktın oluÅŸmasını saÄŸlayarak bölgenin dış politikasını denetim altına aldılar.

AteÅŸkes Kıyısı 1873 – 1947 arasında Ä°ngiliz DoÄŸu Hindistan Kumpanyası, sonraki yıllarda da Ä°ngiliz DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından yönetildi. 1971 yılında Ä°ngilizlerin Basra Körfezi’nden çekilmesi üzerine, emirlikler “BirleÅŸik Arap Emirlikleri” adı altında bir federasyon oluÅŸturdu. 2 Aralık 1971 Ä°ngiltere’den bağımsızlığını ilan etmiÅŸtir. Bağımsızlık günü millî bayram olarak kutlanılır. Anayasası ise, yine 2 Aralık 1971’de oluÅŸturulmuÅŸtur.

Güvenlik alanında şu anda en büyük tehdit olarak algılanan İran’a karşı diğer Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleri gibi Batı güvenlik şemsiyesi altına girilmektedir.

Emirlikler, diÄŸer KÄ°K üyeleri gibi, Ä°ran’a karşı, kendi güvenliklerini saÄŸlamada yetersiz kaldıklarını düşündüklerinden dış güvenliklerini ve içerideki rejim istikrarını, genel olarak Batılı ülkelerin, özellikle ABD’nin ÅŸemsiyesi altında saÄŸlama politikası izlemektedirler.

BAE’nin uluslararası turist varışlarında Arap Baharı öncesi dönemde sadece 2009 yılında yaklaşık yüzde 4.0’lük bir azalma görülmüştür. Diğer tüm yıllarda BAE’nin turist sayısında artışlar yaşanmıştır. Özellikle Arap Baharı sonrası dönem 2011 yılında yaklaşık yüzde 9.4 oranında, 2012 yılında yüzde 10.4 ve 2013 yılında yüzde 11.3’lük bir büyüme gerçekleşmiştir. Turizm gelirleri açısından da BAE yıllar içerisinde sürekli artan bir ivmeyle 2000 yılındaki 1,012 milyar dolardan 2012 yılındaki 10,380 milyar dolara ulaşmıştır. Elde edilen verilere göre, Arap Baharı BAE’nin turizm sektörünü olumlu etkilemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir