Uykusuzluğun Altında Obezite ve Beslenme Bozuklukları Yatıyor

Uykusuzluğun Altında Obezite ve Beslenme Bozuklukları Yatıyor

Uykusuzluğun Altında Obezite ve Beslenme Bozuklukları Yatıyor

Yapılan araştırmalar uyku sorunlarının son 10 yılda özellikle artış gösterdiğini ve farklı sebepleri olduğunu ortaya koyuyor. Bu sebeplerden obezite ve beslemenin uyku sağlığı üzerine etkileri bulundu.

Yetişkinlerde vücut kitle indeksi 30 ve üzerinde olanlar obez, 25 ve üzerinde olanlar ise aşırı kilolu olarak tanımlanıyor. Bilim adamları obezitenin uyku bozuklukları riskini artırabileceğini belirtiyor.

Araştırmalarda ideal kilolu ve düzenli beslenen insanların daha sağlıklı bir şekilde uyuduğu, kiloluların ise normal kiloda olanlara göre 10-15 kat fazla horladıkları ve uykularının bölündüğü görüldü. Aşırı kilolu olanlar günde ortalama 4-6,5 saat kadar uyurken kilosu normal olanlarda bu süre 9-10 saate çıkıyor.

Bu durum fazla kilolu bireylerin hayat kalitesinin ciddi oranda düşük olduğunu gösteriyor. Çünkü uyku sadece yorgunluğu gidermiyor. Ayrıca uyurken vücuttaki birçok organda hücre yenilenmesini sağlayan mekanizmalar harekete geçiyor ve bu organlar kendi kendini tamir ediyor. Az uyuyunca kendini tamir edemeyen organlar çeşitli hastalıklara yakalanma riskini artırabiliyor.

Tip 2 diyabet, kalp-damar hastalıkları, kanser gibi obezite ile ilişkili hastalıkların da uyku bozukluklarına sebep olabileceği düşünülüyor.

Sağlığı ve vücudu hastalıklara karşı koruyabilmek için sağlıklı, dengeli beslenmeli ve uyku düzenine dikkat edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir