Google Sansür Politikasını Genişletti İslama Aykırı İçerikleri Destekleyecek

Google Sansür Politikasını Genişletti İslama Aykırı İçerikleri Destekleyecek

Google Sansür Politikasını Genişletti İslama Aykırı İçerikleri Destekleyecek

Amerika Birleşik Devleti merkezli arama motoru Google, son açıkladığı içerik politikalarında daha kapsamlı sansürlerin uygulanacağı ve İslama aykırı içeriklerin destekleneceği ortaya çıktı.

Bazı internet siteleri, Youtube yayıncıları, mobil oyun geliştiricileri, reklam gelirini Google Adsense üzerinden sağlıyor. Reklam veren şirketler Google şirketine ücret ödüyor. Google ise kendine düşen payı keserek içerik hazırlayan sitelere, yayıncılara reklamları yayınlatıp cüzi miktarlarda ödemeler yapıyor. Bu şekilde bir tekel oluşturan Google, yayıncıların ifade özgürlüğünü kısıtlayarak sansüre uymayan içerik hazırlayıcılarına reklam yayını vermeyeceğini açıkladı.

Google Eşcinselliği Hastalık Olarak Kabul Ediyor, Ancak Tedavisine İzin Vermiyor

Google, içeriklerinde LGBT aleyhine bir yorum yapılamayacağını, eşcinselliğin tedavi edilmesine dönük terapileri yayınlayanlara ise izin vermeyeceğini açıkça beyan ediyor. Bilimi savunma bahanesiyle Google, birçok bilim insanı tarafından yıllarca sürmesi gereken faz çalışmaları tamamlanmayan aşıların bir takım yan etkileri olduğunu söyleyen görüşlerini yayınlayanlara da müsaade etmeyeceğini beyan ediyor.

İneklerin gaz çıkararak küresel ısınmaya sebep olduğunu ve küresel ısınma vardır yorumlarına serbestlik tanıyan Google, dünyada bütün devletlerin toplamından daha çok karbon salınımı yapan ABD ve zengin elitleri görmezden gelerek, iklim değişikliğini inkâr eden ve bu konuda bilimsel makaleleri yayınlayanlara da reklam izni vermeyeceğini belirtiyor. Bilimsel makaleler dışında bu içeriklerin yalan olduğunu beyan eden bir resmin üzerine çarpı atılması dahi yasaklar arasında yer alıyor.

Dijital faşizm son 2 yıl sağlık bahanesiyle doruklara ulaştı. Google internet reklamları konusunda tekel olmanın getirdiği tüm imkanını sonuna kadar kullanıyor. Buna karşın bu yaptırımlara tepki gösteren reklam veren ve içerik hazırlayıcıları ise farklı alternatifler üzerine arayışlara başladı.

Google sansürü şöyle açıklıyor;

Aşağıdaki özellikleri taşıyan içeriklere izin verilmez:
Seçimlere veya demokratik bir sürece katılımı ya da güveni önemli ölçüde azaltabilecek, açıkça yanlış olan iddialarda bulunan içerikler.
Örnekler: Yaşa veya doğum yerine göre siyasi adayların uygunluğu, halk oylaması prosedürleri, seçim sonuçları ya da seçimlere katılım oranı hakkında, resmi devlet kayıtlarıyla çelişen bilgiler

Sağlıkla ilgili zararlı iddiaları tanıtan veya güncel, büyük bir sağlık kriziyle ilgili olan ve yetkililerin vardığı bilimsel görüş birliğiyle çelişen içerikler.
Örnekler: Aşı karşıtlığını savunma, AIDS veya COVID-19 gibi tıbbi hastalıkların varlığını reddetme, eşcinselliğin tedavi edilmesine yönelik terapiler

Ayrıca hangi görsellerin kullanılamayacağına yönelik sansür örnekleri verilmiş.

Kısacası Google üzerinden reklam alan içerik üreticilerinin oluşturdukları içeriklerde örneğin: İklim bahanesiyle et yasaklanacak et ile birlikte süt, yoğurt, peynir yasaklanacak, Kurban Bayramı ortadan kaldırılacak gibi bir bilgi yer alırsa veya eşcinseller tedavi edilmelidir eşcinseller evlenemez diye bir cümle kurulursa veya yıllarca sürmesi beklenen faz aşamaları tamamlanmamış aşıların yan etkileri olur denilirse ve bu ifadelerin doğruluğu sonradan ortaya çıksa bile ve daha da önemlisi bu açıklamaları farklı düşünen bilim insanları yapsa bile bu içerikleri bulunduran sitelere Google tarafından reklam yasaklanacak.

Google tarafından güncellenen bu sansürlere ciddi tepkiler gelmesi bekleniyor. Bu sansür politikalarını bahane göstererek Türkiye’deki hukukun üstüne çıkmaya çalışan Google’a karşı Türkiye’de gerekli önlemler alınmazsa ilerleyen zamanlarda örneğin Ermeni Soykırımı yoktur gibi ifadeleri bile sansür politikalarına ekleyebilir.

Kaynak:
support.google.com/publisherpolicies/answer/11188580

Google’dan LGBT’ye Tam Destek ve Ayrıcalık
Google Adsense İle Yayıncılara Baskı Geliyor! Afganistan Suriye ve Irak Katliamlarına Göz Yuman Google, Rus Karşıtı Yaptırım Başlattı
Rusya Google’dan Aşı Konusunda Sansürlenen Youtube Videosu Engellinin Kaldırılmasını İstedi
Google Youtube Üzerinden Astronomik Reklam Geliri Elde Etti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir