Polyester Akrilik Naylon Giysiler ve Tekstil Ürünleri Zararlı Uzak Durun

Polyester Akrilik Naylon Giysiler ve Tekstil Ürünleri Zararlı Uzak Durun

Naylon, polyester, akrilik malzemelerinden üretilen kumaşlar insan sağlığı açısından zararlı olan kumaşlardır.

Uzakdoğu’dan gelen giysilerin kumaşı, boyası bile kanserojen.

Bir giysiyi ya da tekstil ürününü satın almadan önce mutlaka üzerindeki etikette yazan kumaşın türüne bakın. Polyester, Akrilik, Naylon gibi doğal olmayan petrolden üretilen sentetik zararlı kumaşların yüzde 100’ü kullanılarak veya belli bir yüzdesi kullanılarak üretildiği etiketinde yazmaktadır.

Pamuk (cotton), yün (wool), ipek (silk), keten (linen) gibi doğal materyallerden yapılmış giysi ve tekstil ürünleri tercih edilmelidir.

Polyester, satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester ve naylon plastikten üretilir. Derinin hava almasını engeller. Polyester ve naylon kumaşlar gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarır, çeşitli cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına neden olabilir. Hayvanlarda yapılan bir araştırmada, polyester iç çamaşırlarının sperm sayısı ve hareketliliğinde düşüşlere neden olduğu görüldü. Hamile köpeklere yüzde 100 polyester kıyafetler giydirildi. Köpeklerin ikisinde ilk ay aşırı elektrostatik enerji artışı gerçekleştiği için ani düşük yaptı. Polyester genel olarak tüm polietilen tereftalat ve polikarbonat içeren sentetik polyesterlere ait geniş bir bölümü belirtir. PET, termoplastik polyesterlerin en önemlilerinden biridir.

Türkiye’de polyester malzemeden, futbol takımı formalarından battaniyelere kadar pek çok tekstil ve giyim ürünleri üretilmekte.

Akrilik kumaşlar sentetik polimerler olan akrilik liflerinden üretilir. Akrilik ipliklerle dokunan kumaşlar, çocuklarda teri iyi çekmediğinden vücut ısı dengesini bozar ve gribal enfeksiyonlara neden olur.

Naylon petrolden üretilir, kalıcı ve zararlı kanserojen kimyasallarla işlenir. Leke tutmaz, ütü gerektirmez, buruşmaz, güve kovucu her şey, teflon gibi florlanmış kimyasallarla işlenir.

Rayon geri dönüştürülmüş odun hamurudur ancak düzenli yıkama ve giyinmeye karşı dirençli olması için kostik soda, amonyak, aseton ve sülfürik asit ile işlem görmüştür.

Asetat ve triasetat, selüloz denen ağaç liflerinden yapılır ve son ürün oluşturmak için geniş bir kimyasal işleme maruz kalır.

Lateks, Hevea brasiliensis isimli kauçuk ağacının sütlü özsuyudur. Bu özsuya, kimyasal maddeler katılır. Sentetik lateks sentetik kauçuktan üretilir. (Balon, anestezi aletleri elastik şerit, ayakkabı, lastik ayakkabı, yüzme levhaları, araba ve bisiklet tekerlekleri, bulaşık eldivenleri, emzik, dalgıç giysileri, cerrahide kullanılan elastik tüp veya fitiller, damara zerketme aletleri, şişe tıpaları, solukla içeriye çekilen ilaçlar için kullanılan yüz maskeleri ve sonda gibi birçok tüketim ürünlerinde ve tıbbi aletlerinde lateks bulunmaktadır)

Kumaş türleri açıklamaları:

YÜN: Yün doğal bir elyaf olup iyice ıslanıncaya kadar sıcak tutar. Soğuk ile mücadelede çok faydalıdır. Yün nemi çektikçe ağırlaşır. Kuruması zaman alır ve vücuda temas eden ter nedeniyle alerji yapabilir. Dikkatli yıkanmadığında çekme yapar.

PAMUK: Vücuda iyi oturur. Ucuzdur ve heryerde bulunabilir. Islanınca ağırlaşır. Islandıkça ısı kaybı artar. Pamuk dokumalar rüzgar ve ısıyı geçirir. Doğada kullanmaya uygun değildir. Dünyada en fazla pamuk üretimi Çin’de gerçekleşmektedir. Türkiye pamuk üretimi açısından dünyada 8. sırada, tüketim açısından 4.sırada yer almakta. Tekstil sektörünün ihtiyaç duyduğu hammaddenin önemli bir bölümü ithalatla karşılanmaktadır.

FLEECE-POLAR-POLARTEC: %100 Polyester sentetik bir kumaştır.
MİCRO-LİTE: %100 hafif polyester microfiberden yapılmıştır.
SYMPATEX: Polyesterden yapılmıştır.
PERTEX: Mikrofiber den bükülmüş ince sağlam iplikle dokunmuş bir kumaştır.
POLYWİCK: Vücuttan nemi kimyasal olarak uzaklaştırmak için tasarlanan bir kumaştır.
SUPPLEX/LYRA: Yumuşak naylondan yapılmıştır.
VERSATECH: Naylon mikrofiber korumalı kumaştır.
GORETEX: Genellikle dış ve iç kat arasına yapıştırılan özel bir film tabakasından meydana gelen bir kumaştır.

Çin’den Hindistan’dan getirilen kaşmir diye satılan şallar çok tehlikeli. Klasik bebek giyim tekstil ürünleri, zıbınlarından havlularına, battaniyelerinden berelerine kadar zehirli kimyasallar taşımaktadır.

Çin, Bangladeş, Hindistan ve Nepal gibi ülkelerden gelen kansorejen kimyasal içeren 55 numunenin 22’sinde azo boyar(kanserojen madde) 100 ppm üzerinde. Hindistan’dan gelen ürünlerde çok daha yüksek çıkıyor, 400 ppm üzeri bulunuyor, 8611 ppm çıkan ipek kumaş bile olduğu görülmüş. Tekstil ürünleri konusunda Türkiye’de bilinçsizlik çok yüksek seviyede.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir