Cami Halılarının Üzerindeki Gizli Simgelere Kötü Amaçlı Figürlere Dikkat

Cami Halılarının Üzerindeki Gizli Simgelere Kötü Amaçlı Figürlere Dikkat

2013 yılında Diyanet İl Müftülüklerine gönderdiği genelgeyle; Camilerin halılarında saf düzeni ve ibadet uygunluğunu bozan motifleri içeren halılar ile seccade tipi halıların kullanımından vazgeçileceği yönünde talimat vermesine rağmen bazı camilerde bu talimatlara uyulmadığı görülüyor. Bazı cami halılarının üzerinde gizli simgeler (haç işareti, hayvan figürleri, şeytani simgeler vb.) bulunabilir veya bu tarz cisimlere benzetilebilir.

Şu anda camilerde Yün Cami Halısı, Polip Cami Halısı ve Akrilik Cami Halısı olmak üzere 3 ana grupta halı bulunuyor. Statik elektrik insan sağlığına yani kalbe zararlı iken Akrilik ve polip gibi plastik malzemeler ayrıca insanlarda kansere neden olmaktadır. Yün halılar (alerjisi olmayan) insanlara zararlı değil ancak plastik halılar gibi statik elektrik üretiyor. Günümüzde kullanmış olduğumuz halıların büyük bir çoğunluğu statik elektrik veren sentetik elyaf / iplik ile üretilir.

Halılar naylon esaslı olduğu için, hakiki iplik olmadığı için, biraz eskiyince; namazdaki hareketten kaynaklanan rüzgarla, naylon tozları, yani kansere neden olan Asbest solunum yoluyla insanların ciğerlerine dolmaktadır.

Ayrıca duvardan duvara olan cami halılarında, cemaat; hep aynı çizgi üzerinde durup, terli, yağlı el ve yüzleri, hep aynı yerlere secde ettiğinden; halıların aynı yerleri kirlenip, diğer yerleri temiz kalmakta. Halılar parçalı olmadığı için kirlenince, yıkanması çok zor olmaktadır. Her ne kadar camilerde temizliğe önem verilse de cemaatin de camiye gelirken yeterli titizliğe özen göstermesi gerekiyor(çorap giyilerek camiye gelinmesi gibi).

Kötü figürler sadece halılarda değil cami duvarlarındaki çinilerde yer alabiliyor. Göz, surat, hayvan figürleri gibi figürler dikkatle incelendiğinde ortaya çıkıyor.

Camilerdeki halılarda yer alan simgeleri şikayet etmek için müftülüğe başvurmak gerekiyor. Eğer müftülük konuya duyarsız kalıyorsa caminin bağlı bulunduğu ile ait mahkemeye başvurulabiliyor. Mahkeme mekanı inceletmek için birini gönderiyor.

Ayrıca yabancı firmalar tarafından üretilen bazı seccadelerde kötü amaçlı figürlere sıklıkla rastlanıyor.

Turkuaz renkli insan sağlığına zarar vermeyen, desensiz antistatik ürünlerin camilerde standartlaştırılması gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir