Soğuk Havalarda Oluşan Sarkıt Buz Önlemleri


Soğuk havalarda erime ve donma çevriminin günlerce yinelenmesiyle çatıların üstünde buz tabakaları oluşmaktadır. Bu buz saçaklarda sarkıtları oluşturmaktadır. Sert ve sivri cisimler oldukları için insanların yaralanmasına hatta daha ağır sonuçlarla karşılaşmalarına neden olabilir.

Çoğu zaman vatandaşlar evlerinin camından sarkıtları düşürmeye çalışmaktadır. Bu durumda da sarkıtları düşürmeye çalışırken, kendini bekleyen tehlikenin farkında değildir. Dengesini kaybedip düşebilecek ya da kafasına buz kütlesi düşebilecektir.

Buz sarkıtlardan korunmak için yayalar kaldırım dışına çıkıp, caddelerde yürüyeceklerdir. Araç trafiği engellenecek, Trafik kazaları meydana gelecektir. Yayaların sarkıt zararlarından korunması için belediyeler ve ifaiye ekiplerinin, sarkıtları kazma, kürek veya uzun çubuklarla düşürmesi gerekmektedir.

Tehlikeli olan sarkıtları önlemek için buz ve kar eritici şilteler kullanmak gerekir.

Buz ve Kar eritme şilteleri, dış mekanlarda kar ve buz eritmek için herhangi bir teknisyene ihtiyaç duyulmadan takılabilen önceden tasarlanmış bir çözüm yoludur.

Isıtıcı kablolar tek iletkenli, 5-6 mm dış çapında ve şiltenin her iki uçundan soğuk uç ile sonlandırılmış olabileceği gibi çift iletkenli, 6-8 mm dış çapında ve şiltenin bir ucundan soğuk uç ile sonlandırılmış da olabilirler. Aşırı akım koruması ve termostat tam bir güvenlik sağlar. Şilteler gereksinimleri karşılayacak uzunlukta genişlikte ve güçte olacak şekilde üretilebilmekte.

Şilteler ısıtıcı kablonun, üzerine düzgünce sabitlendiği esnek plastik bir kafes yapıya sahiptir. Isıtıcı kablosu kar eritme kablosudur. Bu kabloda rezistans eleman önce Xlpe polimer ile yalıtılmıştır, üstünde metal örgü ve ikinci yalıtım olarak özel formüle edilmiş polimer vardır.

Kullanım alanları; sürüş yolları, kaldırım, yol, rampa, vs. yerlerde kış mevsiminde kar veya buzu eritmek için beton veya asfalt altında kullanılırlar.

Kar ve Buz eritme sistemlerinin en büyük yararlarından biri bina çevresindeki yolların gece ve gündüz otomatik olarak güvenli tutulmasıdır.

Çatıda yoğun kar birikip uzun sarkıtların oluşması gözleniyorsa, buz bariyeri problemi olduğunu gösterir.

Binanın içinden gelen sıcak hava karın altından, güneş ışınları ise üstten kar yığınını eritmeye başlar. Eriyen kar saçaklara doğru yönlenir ve gündüz-gece sıcaklık farklarından dolayı tekrar donarak buz bariyerlerinin oluşmasına yol açar. Erimeye devam eden kar suyu bu bariyerlerin arkasında birikir. Biriken sular bariyeri aşarak sarkıtların oluşmasına neden olurlar.

Çatı oluk ısıtma sistemleri; her türlü çatı malzemesi üstüne döşenebilen ısıtma kablolarıyla, saçaklarda buz bariyeri oluşumunu önlemek için kullanılmaktadır. Kablolar, saçaklara açık havada kalacak şekilde döşenirler.

Kabloların tüm saçağı ya da saçağı kapsayacak şekilde döşenmesi gerekmez ancak saçaktan tepeye doğru ne kadar döşeneceği ve metrekare güç ihtiyacı doğru belirlenmesi sistemin istenilen şekilde çalışması açısından çok önemlidir.

Oluklarda uygulama kabloları oluk gövdesine paralel iki sıra olarak yerleştirmek suretiyle yapılır. Plastik ayırma aparatı, kabloların birbirlerine temasını önlemek amacıyla kullanılır ve oluk gövdesine sabitlenmez. Sabitleme sadece oluk uç noktalarında metal bağlantı aparatı ile sağlanır. Kablolar, inişlere giriş ve çıkış ağızlarını kapsayacak şekilde yine çift sıra olarak uygulanır. Uygulama esnasında inişlerdeki keskin dönüşlerin kabloya zarar vermemesine özen gösterilmelidir. İnişlerde en iyi koruma giriş ağzında sağlanır. İnişin çıkış ağzındaki kablolar ise suyun burada tekrar donarak tıkanmaya neden olmasını önlemek içindir.

Kar ve buz eritme sistemi termostat ile kontrol edildiğinde sistem ıslaklık ve atmosfer duyar elemanlarındaki verileri değerlendirerek tamamen otomatik çalışır. Çatı ıslaklık duyar elemanı oluğun içine yerleştirilir. Saçak veya oluğun altına atmosfer duyar elemanı yerleştirilir. Dolayısıyla sistem kar ve buz oluşumunu takip eder ve enerji beslemesi saçaklarda ve oluklarda erime sağlandıktan sonra otomatik olarak durdurulur. Bu sayede asgari enerji tüketimi sağlanmış olur.

2009 yılında sıfırın altında gündüzleri 20 geceleri 30 derece seyreden soğuklar sonrası Erzurum Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının buz kırma timi çatılarda 3 metre uzunluğunda buz sarkıtlarının oluştuğu, can ve mal kaybına yol açmaması için buzları kırma çabası içindeydi. Şehir merkezinde gelen ihbarları değerlendiren itfaye ekipleri sepetli itfaiye merdiveniyle çatılara ulaşıyor ve kazmalarla buzları kırıyorlardı.

2008 yılında Erzurum’da 30 kişi, üzerine buz düşmesi sonucu yararlanırken 8 araçta da ağır maddi hasarlar meydana gelmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir