Kestane Ağacı Nerede Yetişir

Kestane Ağacı Nerede Yetişir

Kestane kışın yaprağını döken geniş yapraklı ağaç türlerinden biridir.

Kestane, ilk kez 1768 yılında Miller tarafından Castanea sativa olarak isimlendirilmiştir.

Türkiye’de yaygın olarak Karadeniz sahil kuşağı boyunca yayılış gösterir. Ancak dar alanlı olarak son derece seyrek ve dağınık bir şekilde Batı ve İç Batı Anadolu bölümlerinde de bulunur. Afyon yerleşim merkezinin güneybatısında kestanenin varlığı tespit edilmiştir.

Üretimde, Çin ilk sırayı almakta, onu Güney Kore, İtalya, Türkiye, Bolivya ve Fransa izlemektedir. Özellikle İtalya, Portekiz ve Çin’de muazzam büyüklükte, modern kestane bahçeleri kuruluyor. Türkiye’de ise henüz bu ülkelerdeki gibi kestane bahçeleri kurulmuş değil.

Türkiye’de kestane ormanı bulunan ve ürünü toplanan başlıca bölgeler; Karadeniz, Marmara ve Ege bölgeleridir.

Türkiye’de en fazla kestane Aydın’da üretiliyor. İkinci sırada İzmir, üçüncü sırada ise Kastamonu geliyor. Bu illeri Sinop, Bartın, Kütahya, Manisa, Denizli ve Bursa takip ediyor.

Balıkesir’in Bandırma Çakıl Köyü’nde de yoğun olarak kestane üretiliyor. İzmir’e bağlı Sultanhisar da kestane yetiştiricilerin yoğun olduğu bir bölge.

Kestane, vücuda kuvvet ve enerji veren bir besindir. Beden ve zihinsel yorgunluğu giderir. Kandaki kolesterolü düşürür. Kan dolaşımını hızlandırır. Varis ve basur şikâyetlerini azaltır. Karaciğere ve mideye de faydalıdır ve ishali keser.

One Reply to “Kestane Ağacı Nerede Yetişir”

  1. izmir buca karacaaagaç köyünde dikmek istiyorum acaba olurmu bilgisi olan bilgilendirsin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir