Yatırım Konusunda Avrupa’nın Gerisinde Kalan Portekiz Son 6 Yılın En Yükseğinde

Avrupa İstatistik kurumu tarafından açıklanan verilere göre Portekiz ekonomisinde yatırımların ağırlığı AB ülkeleri arasında Yunanistan’dan sonra ikinci en düşük seviyede. Portekiz’de kamu ve sektör yatırımlarının ağırlığı artmış olsa da Portekiz Avro bölgesi ortalamasının oldukça altında kaldı. Son 10 yılda, Letonya, Yunanistan ve Estonya’da keskin düşüşlerin yaşandığı ülkeler olmuştur.

Portekiz’de yatırım seviyesi 2011 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ancak halen Avrupa’nın gerisinde.

Yatırımların GSYİH içindeki payı, küçük istisnalar dışında 2008 yılından bu yana düşmektedir. 2017 yılında, 1998 yılından bu yana en büyük artış gerçekleşmiş olsa da, gözlenen negatif gelişim Portekiz’i Avrupa’nın en gerisine itmiştir.

Geçen yıl, kamu ve özel sektör yatırımlarının GSYİH içindeki payı, bir önceki yıla göre 0,9 puan artışla yüzde 16,2 olarak gerçekleşmiştir. Bu pay, 2011 yılından (yüzde 18,4) bu yana en yüksek seviye olup, 2017 yılında GSYİH artışının (yüzde 2,7) üzerinde gerçekleşen yatırımlardaki yüzde 8,4 artıştan kaynaklanmıştır.

2017 yılında toplamda Portekiz ekonomisinde 31,1 milyar avro yatırım yapıldı. Bu yatırım değerinin büyük bölümünü 27,7 milyar avro ile özel sektör yatırımları oluştururken kamu yatırımları 3,4 milyar avro seviyesinde gerçekleşmiştir.

Avrupa ülkeleri arasındaki sıralamada sadece ekonomisi batık Yunanistan, Portekiz’in gerisinde bulunmaktadır. Çek Cumhuriyeti yüzde 25,2 pay ile ilk sırada yer alırken, İrlanda’da oran yüzde 23,4’dür.

2007-2017 yılları arasında 28 AB üyesi ülke arasından 24’ünün payının azaldığı gözlenmiştir. Yatırımların yarısı inşaat sektöründe, yüzde 31’i makine ve ekipman, yüzde 19’u fikri mülkiyet alanındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir