Yapay Aydınlatmalar Öğrenme Güçlüğüne Neden Oluyor

Yapay Aydınlatmalar Öğrenme Güçlüğüne Neden Oluyor

Michigan Devlet Üniversitesi sinirbilimcileri tarafından yapılan araştırmada yapay aydınlatmanın beynin yapısını değiştirip hatırlama ve öğrenme güçlüklerine neden olduğu gözlemlendi.

Araştırmacılar, insanlara benzer şekilde gündüz uyanık kalıp gece uyuyan Nil çayır sıçanlarının bazılarını 4 hafta boyunca loş ışığa bazılarını ise parlak ışığa maruz bıraktı. Loş ışığa maruz bırakılan sıçanların beyinlerinin hipokampus bölgesinin(öğrenme ve bellek oluşumunda anahtar rolü vardır) kapasitesinin yüzde 30 azaldığı ve daha önce öğrendikleri Morris su labirentindeki görevi başarıyla gerçekleştiremedikleri gözlemlendi.

Bu sıçanlar bir ay dinlendirildikten sonra, 4 hafta boyunca parlak ışığa maruz kaldıklarında beyin kapasitelerinin ve Morris su labirenti görevini yerine getirme becerilerinin tamamen düzeldiği gözlendi.

Parlak ışığa maruz bırakılan sıçanların ise aynı görevi gerçekleştirmede eskisine göre daha başarılı oldukları anlaşıldı.

Bu araştırma, ortamın ışığının beynin yapısında değişime neden olduğunu gösteren ilk çalışma. İnsanlar günün çoğunu iç mekânlarda ve yapay aydınlatma ile geçiriyor. Alışveriş merkezinde ya da sinema salonlarında birkaç saat zaman geçirdikten sonra insanlar, otoparkta araçlarını bulmakta güçlük yaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir