Uykusuzluk Beyin Hücrelerini Tam Olarak Nasıl Etkiliyor

Uykusuzluk Beyin Hücrelerini Tam Olarak Nasıl Etkiliyor

Uykusuzluk Beyin Hücrelerini Tam Olarak Nasıl Etkiliyor

Kaliforniya Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan araştırmaya göre uykusuzluğun beyin hücrelerini nasıl etkilediği ve beyin hücrelerinin birbirleriyle iletişimini nasıl bozduğunu ortaya çıkardı.

Üniversite hastanesinde ameliyata girmeyi bekleyen 12 epilepsi hastası üzerinde yapılan araştırmada, gece boyunca uykusuz bırakılan hastaların epilepsi nöbetlerinin kökenlerini saptayabilmek amacıyla, beyinlerine elektrotlar yerleştirildi. Daha sonra da hastalardan, kendilerine gösterilen bir dizi resmi olabildiğince hızlı şekilde sınıflandırmaları istendi. Hastaların performansı, uykuları geldikçe daha da düştü. Uykusuzluk, nöronların bilgiyi deşifre etme yeteneğini etkileyerek, görsel girdilerin bilinçli düşüncelere ve anlamlı tepkilere dönüştürülmesi sürecini bozuyordu.

Araştırma sırasında fark edilen bir diğer şey de, hastaların temporal lob başta olmak üzere muhtelif beyin bölgelerinde, yavaşlamış beyin dalgalarına ek olarak hücre etkinliği de son derece rehavet içinde gerçekleşiyor. Bu olguyla, hastalarda beynin belirli bölgelerinde uyuşukluk ve zihinsel sürçmeler yaşanırken, beynin geri kalan bölgeleri ise bütünüyle uyanık ve olağan işlevlerine devam edebilir vaziyette olduğunu gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir