Akıllı Telefon Sektöründe Uygulanan Planlı Eskitme Dünyayı Kirletiyor

Akıllı Telefon Sektöründe Uygulanan Planlı Eskitme Dünyayı Kirletiyor

Akıllı Telefon Sektöründe Uygulanan Planlı Eskitme Dünyayı Kirletiyor

Akıllı telefonlar yazılım yoluyla planlı eskitmeye tabi tutulduğu için telefon kirliliğine yol açıyor.

Akıllı telefonlar güncellenen uygulamaları çalıştırabilecek özelliklere sahip olmasına rağmen yazılım güncellemeleri nedeniyle sürekli çöp haline getirilmektedir. En önemlisi dünya giderek bu atıklarla kirlenmeye başlamıştır.

Kasıtlı ya da Planlı Eskitme (Planned obsolescence) sayesinde kullanılan elektronik ürünler belirli ve ayarlanmış bir kullanım ömrünün ardından işe yaramaz hale getirilmektedir.

Planlı eskitmenin geçmişi 1932 yılına kadar uzanır ancak 1954 yılında endüstriyel tasarımcı Brook Stevens tarafından popüler olmuştur.

Sistematik ve bildirimle eskitme: Dönemlik olarak ürünlerin daha üst sürümlerinin üretilmesi ve yeni ürünün eskisine olan üstünlüklerinin vurgulanmasıyla yapılır. Yazılım sektöründe çok sık yapılır. Dijital yöntemlerle ürünlere eklenen kullanım sonunda uyarı mesajlarıyla ürünün değiştirilmesi istenir. Örneğin akıllı telefon ve bilgisayar yazılımları.

Teknik yada fonksiyonel eskitme: Üründe bozulma sonrası tamir ya da bakım yoluyla ürünün tekrar kullanıma hazır hale gelmesinin maliyeti, yenisinin alınmasının maliyetiyle eş olmasıdır. Genel olarak yedek parça, tamir ve bakım hizmetlerinin ücretlerinin yüksek tutulmasıyla ortaya çıkar.

Stil eskitmesi: Ürün tasarımının sürekli değiştirilmesiyle uygulanır. Otomobil kasalarını her sene yenileyen otomotiv üreticileri ve tekstil sektörü buna örnek verilebilir.

Tüketerek eskitme: Ürünün çalışması için farklı ürünlere ihtiyaç duymasıdır. Örneğin yazıcı kartuşları.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir