Türkmenistan Afganistan Pakistan Hindistan Boru Hattı Temeli Atıldı

Türkmenistan Afganistan Pakistan Hindistan Boru Hattı Temeli Atıldı

Güney Asya Jeopolitik durumunda beklenmeyen bir değişikliğe yol açması beklenen TAPI(Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan) boru hattı projesi temeli atıldı.

Dört ülkenin devlet başkanlarının katılımıyla Türkmenistan’ın dördüncü büyük şehri olan Mary’de temel atma töreni düzenlendi.

Bin 735 kilometre boru hattı 1995 yılından beri tartışılırken, Hindistan ancak 2008 yılında üye olarak kabul edilebildi. Boru hattı önümüzdeki 4 yıl içinde faaliyete geçecek. TAPI 30 yıl içinde Güney Asya’ya yılda 33 milyar metre küp gaz taşıyacak.

Türkmenistan Dünyada tespit edilmiş doğalgaz rezervlerinde 4. sırada bulunuyor.

Türkmenistan’ın doğalgaz konusunda Rusya ve Çin tekelini kırmak için yeni alıcı ülkelere ihtiyacı var. Türkmenistan’ın farklı ülkelere gaz ulaştırması Çin ve Rusya’nın bölgedeki etkisinin azalması anlamına geliyor. Türkmenistan her iki ülkeye gaz ihraç ediyor.

Türkiye ne yapıp edip Türkmenistan’dan gaz sağlayacak projeleri bir an önce hayata geçirmesi lazım. Türkiye, Türkmenistan’dan gaz ithal etmeye başlarsa yabancı ülkelere olan enerji bağımlılığı ortadan kalkacak ve bir Türk devletinden çok daha ucuza sınırsız gaz ihtiyacını karşılayabilecek ve satabilecek hale gelecektir. Bu nedenle boru hattı rotaları uzayan projeler olsa bile Türkiye’nin en kısa sürede bu projeleri başlatması yararına olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir