Moğolistan Türkiye’deki Haber Ajanslarının İlgisini İstiyor

Moğolistan Türkiye'deki Haber Ajanslarının İlgisini İstiyor

Türkiye’den çok sayıda belediye başkanı Moğolistan Sağlıklı Şehirleri Destekleme Örgütü ve TDBB üyesi Sainshand Belediyesi’nin resmi davetlisi olarak Moğolistan’da ağırlandı.

Programın ilk gününde Moğolistan’ın politik ve ekonomik durumu, Türkiye ile ilişkileri ve işbirliği imkanları hakkında görüşüldü.

Büyükelçi Vekili Maslahatgüzar Kıyak, iki ülke arasında 1996 yılından beri süren çifte vergiyi önleyen anlaşmanın uzatılmasını belirtti. Tekstil, inşaat, tarım, madencilik, turizm gibi sektörlerde de yatırımların arttırılması, kardeş şehir ilişkilerinin işlevselleştirilmesi, Türkiye’deki haber ajanslarının ülkeye olan ilgisinin arttırılması ve burs imkanlarının genişletilmesinin önemine vurgu yaptı.

Vali Gankhuyag, Moğolistan’ın ihracatının yüzde 70’inin Sainshand şehrinden geçtiğini, bölgenin kok kömürü, bakır, uranyum ve petrol rezervleri açısından son derece verimli olduğunu bunların yanında da turizm hacminin yıllar içinde arttığını ifade etti.

Sainshand Belediye Başkanı Batsukh Batbayar, şehirde kurmayı planladıkları spor merkezleri, modern hayvancılık tesisleri ve dinozor parkından söz etti. Sainshand şehrinin kuruluşunun 54. yıl dönümü etkinliklerine onur konuğu olarak katılan heyet, festival kapsamındaki at yarışları, güreş ve okçululuk müsabakalarını ve yöresel etkinlikleri izledi.

Moğolistan İmar ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Ravjikh Erdeneburen, Türk iş adamlarının bölgeye ilgisinin son 3 yılda artış gösterdiğini, TDBB’nin Moğolistan ve Türkiye arasında gerçekleşebilecek projelerde çok önemli bir noktada yer aldığını vurguladı ve ülkedeki köylere emsal olması için inşa ettikleri Örnek Köy Projesi’nden bahsederek, söz konusu projeye Türkiye’nin katkı sağlayabileceği alanları olduğunu ifade etti.

Resmi ziyaretler sonrasında yapılan Ulanbatur şehir turunun ardından Kardeş Belediyeler yemeği gerçekleştirildi. Kardeş Belediyeler yemeğinde, TDBB heyeti, Shariin-Gol ve Mandalgobi Belediye Başkanları, İmar ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Moğolistan Tapu ve Kadastro Dairesi Başkanı, Chingeltei Belediyesi Mali İşler Şubesi ile Aile ve Sosyal İşler Şubesi Müdürü, yerel yöneticiler ve TİKA Ulanbatur Koordinatörü ile bir araya geldi.

Mandalgobi’den gelen ve daha önce Kocaeli’deki çocuk şenliğine de katılan Tengrin Temdeg Çocuk Grubunun folklor gösterisi ve hediyeleşme töreninin ardından, 7 günlük program sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir