Tüm Asansörlere Güvenlik Kimlik Numarası Verilecek

Tüm Asansörlere Güvenlik Kimlik Numarası Verilecek

Türkiye’de yaklaşık 430 bin asansörün bakım ve yıllık kontrol faaliyetleriyle ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Buna göre tüm asansörler beyaz eşya elektronik ürünlerdeki enerji etiketleri sınıflaması gibi tek bir etiketle güvenlik seviyeleri belirlenecek. Kırmızı etiketli asansörler kullanılamayacak.

Asansör muyene sonucunda;
kusursuz olarak tanımlanan asansörler yeşil,
hafif kusurlu olarak tanımlanan asansörler mavi,
kusurlu olarak tanımlanan asansörler sarı,
güvensiz olarak tanımlanan asansörler ise ilgili idare adına periyodik kontrolü yapan A tipi muayene kuruluşu tarafından kırmızı renkli bilgi etiketi ile işaretlenecek.

Yıllık periyodik kontrol faaliyeti sonucunda, kullanımı güvenli olmadığı tespit edilen ve kırmızı etiket alan asansörler, eksiklikleri giderilinceye kadar belediye veya il özel idareleri tarafından hizmetten men edilecek, kullanımı engellenecek.

Yaşanan kaza ve problemleri en aza indirmek için asansörler aylık ve yıllık kontrolleri ve bakımları yapılacak, bu işlemlere ilişkin ücretlerin ödenmesi ve engellilerin erişebilirliği için asansörün sürekli olarak çalıştırılması bina yöneticilerinin sorumluluğunda olacak.

Ulusal Adres Veri Tabanı kayıtları esas alınarak düzenlenecek asansör kimlik numaraları, bina numaraları ile aynı olacak ve asansördeki bakım, onarım, revizyon ve periyodik kontrol gibi her türlü işlem, ayrıntılarıyla elektronik ortamda Bakanlığın bir muayene kuruluşunun hangi asansörü, hangi kriterler gözeterek, ne şekilde muayene ettiğini takip etmesine imkan sağlayacak.

Belediyelere ve il özel idarelerine, hizmete sunulacak asansörlerin tescil işlemlerini gerçekleştirmekle ilgili teknik mevzuat çerçevesinde yıllık periyodik kontrollerini yapma ya da yetkilendirilmiş muayene kuruluşları aracılığıyla yaptırma sorumlulukları verildi. Söz konusu idareler ayrıca, güvenlik için gerekli hallerde asansörleri hizmet dışı bırakabilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir