Tüketim Tarihi Geçmiş Gıdaların Zararları Hakkında Şikayet Cezai Hükümler

Tüketim Tarihi Geçmiş Gıdaların Zararları Hakkında Şikayet Cezai Hükümler

Tüketim Tarihi Geçmiş Gıdaların Zararları Hakkında Şikayet Cezai Hükümler

Son kullanma tarihi geçmiş ya da bozuk gıda satan bir yere ürünü iade etmek dışında ilgili birimlere bu durumu bildirip o ürünlerin toplatılmasını sağlamak gerekir.

Şüpheli bir durum tespit edilmişse Alo 174 Gıda Hattı’na şikâyette bulunulmalı.

Kullanma tarihi geçmiş ya da bozuk gıda ürünleri önce zabıtaya ardından Gıda İl Müdürlüklerine şikayet edilmelidir. Zabıta Müdürlüğü ekipleri, gıda denetimleri kapsamında; fırınlarda, lokantalarda, marketlerde ve bakkallarda son kullanma tarihleri geçen ürünleri alarak imha etmektedir. Ayrıca işletme sahiplerine, son kullanma tarihi geçen ürün satmak suçundan ceza kesmektedir.

Bu tür gıdalar tüketilirse gıda zehirlenmeleri, ilerleyen zamanda toksik birikimleri gibi sağlık sorunlarına neden olur. Raf ömrü olan ürünlerin içine eklenen koruyucu maddenin toksik etkisi olabilir, etkisini kaybettiği zaman zararlı bakteri ya da mantarlar oluşabilir ve kişiyi zehirleyebilir. Kullanım tarihi geçmiş gıdalarda bakteri üreme riski bulunur.

Son kullanım tarihinden sonra ürünün bozulma süresi başlar. Bu nedenlerle raf ömrü geçen ürünler tüketilmemelidir.

Son kullanma tarihi çok önemlidir. Bu tarihler yazılırken, gıdanın 4 veya 2 santigrat derecede saklanacağı dikkate alınır. Bu yapılmamışsa son kullanım tarihinin bir önemi kalmayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir