Trakya Bölgesi ve Makedonya Altın Maden Çalışmalarını İstemiyor

Makedonya ve Trakya bölgesinden belediye başkanları altın maden çalışmalarını istemediklerini içeren bir ortak metin imzaladı.

26 belediye başkanı çevreye zarar veren, değersizleştirme ve yok etmeye neden olan çalışmalara kesinlikle karşı olduklarını ifade etti. Bu konuyla ilgili Yunanistan’ın kuzeyinde düzenlenen panelde, çevre ve toplumları devletin korumaya alması istendi.

Makedonya ve Trakya Belediyeleri Belediye Başkanları bildiride şunları ifade etti;
Bu tarz faaliyetlerin olduğu bölgelerdeki uluslararası örnekleri, en gelişmiş olan ülkelerde bile yaşanan çok sayıda büyük kazaları, Madencilik ve altın çıkarma firmalarının yerleştikleri toplumlarda yaşattıkları gerginlikler ile toplumları bölüp sömürgeleştirmeyi amaçlayan girişimleri göz önüne alarak, bu tarz maden çalışmalarına Belediyelerimiz sınırlarında kesinlikle karşı çıktığımızı bildiririz.

Devletten acil olarak şunları talep ediyoruz;
Yeni bir Madencilik Yasası hazırlanarak, Avrupa devletinin öngördüğü şekilde çevre ve vatandaşların kamusal çıkarları koruma altına alınmalı. Madenlerden faydalanırken imar gibi ekonomik faaliyetler önüne geçmemeli. Maden çalışmaları için kontrol mekanizmaları oluşturulmalı ve gerektiği yerde devlet toplumun korunması adına müdahale edebilmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir