İnsanların Başını Kel Yapan ve Saçını Beyazlatan Hücreler Tespit Edildi

İnsanların Başını Kel Yapan ve Saçını Beyazlatan Hücreler Tespit Edildi

Küresel bir sorun olan kellik sorununu belki de çözebilecek beyaz saç ve kellikten sorumlu hücreler tespit edildi.

Amerika’nın Texas Üniversitesi, Southwestern Tıp Merkezi bilim adamlarının deri hücreleriyle ilgili keşfi, kelliği ve saç ağarmasını ortadan kaldırabilecek tedavileri geliştirebilir.

Sinirsel gelişimle ilgili KROX20 adlı proteinin, saç kılı yuvasına dönüşecek deri hücrelerini harekete geçirdiği keşfedildi.

Saç habercisi olan bu hücreler daha sonra saçın rengini değiştiren bir protein üretiyor. Kök hücre faktörü, öncül hücrelerden silindiğinde, farelerin saçlarının beyazladığı görüldü. KROX20 üreten hücreler silindiğinde ise, farelerde saç üretimi durdu.

Araştırmacılar, bu bulgulardan sonra kelliğin neden daha çok erkeklerde görüldüğünü, KROX20 adlı proteinin saç hücrelerinden hangilerini tetiklediğini ve kök hücre faktörünün ileri yaşlarda neden düzgün çalışmadığını araştıracak.

Bilim adamları saçların büyümesi ile kelliğe neden olan şeyin, iki farklı genetik faktörü seti olabileceğini de ekliyor. Örtüşme olabilir ancak, saç gelişimi için gerekli olan bir genetiğin faktörünün belirlenmiş olması, aynı genetik faktörünün saç dökülmesine neden olan şey olduğu anlamına gelmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir