Temel Gıda Ürünlerine Uygulanan Yüzde 8 KDV Yüzde 1’e İndirilecek

Gıda fiyatlarındaki yüksek enflasyon sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel gıda ürünlerine uygulanan yüzde 8 KDV’nin yüzde 1’e indirileceğini açıkladı.

Gıdalardaki yüksek enflasyonun temelinde Ata tohumlarının satışının yasaklanması ve bu tohumlara uygulanan teşviklerin kaldırılması yatıyor.

Türkiye’de yerli çiftçinin yerli tohum üretimini teşvik eden düzenlemeler yapılmadıkça gıda enflasyonu sürekli artmaya devam edecek.

2006 yılında Ata tohumları standartlara uymadığı gerekçesiyle satışı yasaklanırken 2018 yılından itibaren sadece sertifikalı kısır (hibrit) tohumlar desteklenmeye başlanmıştı.

Bu sayede Türkiye ihraç ettiği tohum sayısının 2 katı kadar tohum ithal etmeye başladı. Tek tip tohumların kullanımı biyoçeşitliliği azalttı, tarımda hastalık ve zararlılar arttı mecburen, tarım ilaçları daha çok kullanılmaya başlandı. Daha çok üretim ve daha çok kazanç hayaliyle ürettikçe batan çiftçilerin kazancı doların artmasıyla birlikte tohum, gübre ve tarım ilacı tekellerine gitti ve bu durum fiyatlara yansıdığı için yüksek gıda enflasyonuna neden oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir