Suriye Lideri Beşar Esad Türkiye ile Görüşebiliriz Dedi

Suriye Lideri Beşar Esad Türkiye ile Görüşebiliriz Dedi

Suriye Lideri Beşar Esad bir İran dergisine verdiği röportajda, Suriye’de yaşananların arkasında Batı’nın ve özellikle de Amerika’nın olduğunu vurgularken, Türkiye’yi, Amerika’nın her dediğini yapmakla eleştirdi.

Beşar Esad özetle şunları ifade etti; Amerikalıların her zaman durumu karmaşıklaştırmaya çalıştığını, ne zaman ki durum karmaşıklaşırsa, çelişkilerden faydalanabileceklerini belirten Beşar Esad, Türk-Kürt karşıtlığı, Türkiye’yi, Kürtleri Amerika’ya şikâyet etmeye yönlendirecek, Kürtler de Türklerle ilgili, onlara destek verdiği için Amerika’ya şikâyette bulunacak ve bir Kürt-Arap anlaşmazlığı olduğunda ikisi de Amerikalılara gidecek. Bu, Amerikan mantığıdır: Böl ve yönet.

Esad, öncelikli hedeflerinin Suriye’de akan kanın önlenmesi olduğunu, bu amaçla herkesle görüşebileceğini, bu kanın akmasını durduracak her şeyi, duygulara bakmaksızın yapacaklarını belirtti.

Esad, beni Türkiye ile ilgili ilişkide harekete geçiren eski Devlet Başkanı Hafız Esad günlerinde olmayan bir ilişkiydi. Türkiye negatif ve pozitif olarak etkili bir ülkedir. Onunla iyi bir ilişki kurarsanız fayda sağlarsınız ve 2004 ile 2011 yılları arasındaki dönemde böyle oldu. Erdoğan bu ilişkiyi negatif bir yöne doğru çevirmeye karar verince büyük bir bedel ödedik.

Suriye’de Hafız Esad gitti ve benim de gideceğim bir gün olacak ancak devletler arasında ilişkilerin duygular üzerine kurulu olmadığını bilmeliyiz. Bu, gerçekler üzerine kurulu olmalıdır. Allah korusun İran bir gün Türkiye gibi negatif bir rol oynarsa, bu durumda İran ile diyaloğa girmemiz gerekir. İyi ki İran pozitif bir rol oynuyor. Türkiye’nin de İran’la benzer bir rol oynaması gerekir, dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir