Süper Ay Radyasyon Yayar Mı Türkiye Deprem Olurmu

Süper Ay Radyasyon Yayar Mı Türkiye Deprem Olurmu

BTK tarafından yapılan açıklamada kamuoyunda Süper ay nedeniyle dünyanın çok yüksek radyasyona maruz kalacağı yönündeki haberleri yalanladı. Cep telefonları ve tabletlerin kapatılması gerektiği yönünde yayılan doğruluğu teyit edilmeyen ve kamuoyunu yanlış yönlendirme ihtimali bulunan bu tür mesajlara vatandaşların itibar etmemesi çağrısında bulunuldu.

Teknik açıdan da böyle bir şey söz konusu değil.

Ay’ın yörüngesi üzerinde Dünya’ya en yakın olduğu zamanda gerçekleşen dolunaya Süper Ay (Supermoon) deniliyor. Bu durum her yıl bir kez gerçekleşiyor. Ancak bu yıl son 70 yılın en yakın görünecek dolunayı oldu. 25 Aralık 2034 tarihine kadar bir daha bu yakınlıkta görülemeyecek.

Ayın depremlerde etkisi yoktur. Ay genellikle gelgit olayını tetikler ve bu durum sonucu kütle çekimlerinde meydana gelen farklılıklar nedeniyle deniz seviyesindeki yükselme ve alçalmalara neden olur.

Ay yerküre etrafında dönerken yerkürenin bir yüzü Ay’a daima daha yakındır. Bu durumda Ay’a yakın yerdeki sular ay tarafından kendine doğru çekilirler. Bu arada kabaran suların arkasında bulunan boşlukları yanlardan gelen sular doldurur. Böylece Dünya’nın Ay’a bakan yüzeyinde sular yükselirken, diğer yerlerde alçalır. Bu yükselme ve alçalma birbirini devamlı izler. Havalar çok daha soğuk ve bol yağışlı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir