Granit Kanser Yaparmı

Granit Kanser Yaparmı

Çin ile Hindistan’dan ithal edilen ve Türkiye’de üretilen Granitler, radyasyon bakımından oldukça yüksek bir kayaç türüdür.

Granit genellikle iş merkezleri, hastaneler, resmi daireler, kolejler, alışveriş merkezlerinde kullanılmakla birlikte evlerin dış mekânlarında, bahçelerdeki yürüme yollarında, duvar kenarlarına döşenen malzemelerde kullanılmaktadır.

Dayanıklı ve sert bir malzeme olduğu için kullanımı yaygındır. AVM, Rezidans, Tower gibi büyük projelerde granit, mimarların tasarımlarında daha çok görmek istediği ürün haline gelmiştir.

Bu taş akciğer kanserine neden oluyor. Akciğer kanseri kaynaklı ölümlerin Amerika’da yüzde 15, İngiltere’de yüzde 6’sı radon kaynaklı.

Granit taşlarından yayılan Radon gazının miktarında ölçüm teknikleri önemli olmaktadır ve aynı evde dahi saatten saate fark gösterebilmektedir. Bu nedenle DSÖ genellikle, yıllık ortalama seviyelerin kullanılmasını önermektedir. Radona bağlı kanser gelişimi ise, yayımlanma derecesi ile beraber, maruziyet süresi, maruziyet mesafesi ve havalandırma durumu gibi diğer faktörlere de bağlıdır.

Granit malzeme ile döşeme, ıslak zeminli yer kaplama ve mutfak tezgahı yapılmamalı tava olarak kullanılmamalıdır.

Detaylı bilgi için bu dökümana bakınız : kanser.gov.tr/Dosya/Bilgi-Dokumanlari/raporlar/Radon_Granit_ve_Kanser.pdf

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir