Nevrotik Kişilik Bozukluğu Olanlar Soyut Ve Pop Sanatı Kendilerine Daha Yakın Buluyor

Avustralya’da James Cook Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, zihin durumunun sanat eserine bakışı belirlediği görüldü.

Araştırmaya giren katılımcıların, önce kişilik özellikleri değerlendirildi, ardından kendilerine bir dizi soyut sanat eseri gösterilerek bu eserler için puan vermeleri ve bir ücret belirlemeleri istendi ve bu sırada katılımcıların göz hareketleri incelendi.

Katılımcılar genel olarak resimlerin sağ üst kısımlarına odaklandı.

Psikoloji uzmanı Nicole Thomas: “Kişilik özellikleri ve sanat eserlerini inceleme şekli, sanatın bir türünü yeğlemeyi sağlıyor olabilir. Örneğin nevrotik kişilik bozukluğu gösterenler, soyut ve pop sanatı kendilerine daha yakın bulma eğiliminde.

Beynin sağ yarıküresini çalıştırmanın, aynı zamanda, soyut yapıtların daha kapsamlı bir şekilde araştırılmasını teşvik edecek üstün görsel-işitsel süreçlerle de tutarlı oluyor.”

Katılımcıların resimlerin sağ üst kısımlarına odaklanmalarını uzmanlar şöyle açıklıyor:
Beynin sağ bölümü, duygusal süreçlerde önemli bir rol üstlenir. Sanat, doğası gereği duygusaldır ve soyut sanat eseri tarafından ortaya konan duygusal tepkiler, insanların bu duygusal sürece daha iyi katılmalarını sağlamak için dikkatlerini sağ üst çeyrekte odaklamalarına neden olabilir.

Bilişsel psikologlardan oluşan uzmanlar, özellikle ilgi ve algı mekanizmalarına yoğunlaşarak nevrotik bozukluk gösteren kişilerin, eserlerin sol kısımlarını daha büyük bir dikkatle incelediğini tespit etti.

Herkes normal olarak görüntüleri incelerken sol taraftan başlar ama nevrotik kişiler sol tarafta daha fazla zaman geçirir bunun nedeni, ilgilerini sağa tarafa kaydırmakta güçlük çekmeleridir.

Hafif şizofren eğilimler taşıyan kişiler bütünüyle farklı bir tarama stratejisi kullanıyor. Bu kişiler eserlerin alt kısmına daha çok ilgi gösteriyor. Resimlerin alt bölgelerine odaklanma, dikkatli odaklanma ve kontrol bozukluğu olan kişilerle ilişkilendiriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir