İnsanlar Neden Kendi Sesini Farklı Duyar ve Rahatsız Olur

İnsanlar Neden Kendi Sesini Farklı Duyar ve Rahatsız Olur
İnsanlar Neden Kendi Sesini Farklı Duyar ve Rahatsız Olur

Ses havada basınç dalgaları oluşturarak yayılır. Kulağa gelen ses dalgaları kulak kanalı boyunca ilerler ve iç kulaktaki koklea olarak adlandırılan salyangoz şeklindeki yapıda bulunan tüy hücreleri tarafından algılanır. Tüy hücreleri ses dalgalarını sinir iletilerine dönüştürür. Bu sinyaller sinir hücreleri tarafından beyne iletilir ve böylece ses duyulmuş olur.

Kendi ses kaydınızı dinlediğinizde çoğunlukla duyduğunuz sesten rahatsız olur ve kayıttakinin kendi sesinize benzemediğini düşünürsünüz. Çünkü insanlar kendi sesini iki şekilde algılar.

Konuştuğunuzda oluşan ses dalgaları diğer dış kaynaklı sesler gibi havada yayılırken kulağınıza ulaşır ve kokleadaki tüy hücreleri tarafından algılanır ancak ses dalgalarını oluşturan ses telleri titreştiğinde bu titreşimler boynunuzdaki ve başınızdaki kemikler tarafından da iletilir. Kokleaya ulaşan bu titreşimlerin frekansı havada yayılan sesin frekansından daha düşüktür. Kendi sesinizi bu iki farklı yoldan ulaşan ses dalgalarının birleşimi şeklinde algılanır.

Ses kayıt cihazları sadece havada yayılan ses dalgalarını algıladığı için sesinizin vücudun içinde iletilen bileşenini duyamamış olur. Dışarıdan gelen sesleri engelleyen kulaklıkları taktığınızda ise sadece kendi iç sesinizi algılarsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir