Puff Daddy Kimdir

Puff Daddy Kimdir

Sean John Combs sahne adı olarak Puff Daddy, P. Diddy, Sean John, Puff ve Puffy isimlerini kullanan 4 Kasım 1969 yılında Amerika’da doğan Rapçi, aktör, yapımcı, moda tasarımcısı ve dansçıdır. 3 Grammy Ödülü ve 2 MTV Video Müzik Ödülü kazandı.

Puffy, 1987 yılında Roma Katolik Mount Saint Michael Akademisinden mezun oldu. Akademide futbol oynadı ve takımı 1986 yılında şampiyonluğunu kazandı.

Howard Üniversitesinde 2 yıl okuyup 1990 yılında eğitimine ara vererek plak şirketinde stajyer olarak işe başladı. Üniversite’yi bırakalı yaklaşık 25 yıl olduktan sonra Howard Üniversitesi kendisine fahri doktora ünvanı verdi ve Üniversitede konuşmacı olarak yeralmasından gurur duyduklarını belirtti. Forbes dergisine göre 500 milyon dolardan fazla servetiyle 2012 yılının en zengin rapçisi oldu. Şu anki serveti 700 milyon dolardan fazla.

1990 yılında çıkan Father’s Day albümünün prodüktörlüğünü yaptı. Albümün başarı yakalamasından sonra Mary J.Blige’in What’s the 411? ile Heavy D & The Boyz’un Blue Funk albümlerinde de prodüktörlük yapan Combs, 1992 yılında müzik şirketinden kovuldu.

1993 yılında evinde şarkılar ve remiksler yapmaya başlayan Puff Daddy, kendi şirketi Bad Boy Entertainment’ı kurarak Craig Mack ve Notorious B.I.G. ile anlaşmaya vardı. 1994 yılında Craig Mack’in Flava In Ya Ear parçasına remix yaparak piyasaya süren Bad Boy Entertainment, bu parçanın listelerde ilk 10’a girmesiyle adını müzik piyasasında duyurdu. Aynı zamanda şirkete ilk defa platin plak ödülü gelirken, Notorious B.I.G. ise Big Poppa parçasıyla listelerde 6 numara oldu.

Bunun dışında Mariah Carey, Boyz II Men, TLC ve Lil Kim gibi sanatçıların albümlerinde de prodüktörlük yapan sanatçı, müzik dünyasına Mase ve The Lox gibi hip hop sanatçılarını kazandırdı.

1997 yılında çıkardığı Can’t Nobody Hold Me Down single’ı ile 2 ay listelere giren Puff Daddy, Yakın arkadaşı Notorious B.I.G. anısına çıkarttığı, Faith Evans ile ortak çalışması I’ll Be Missing You ile listelerde 1 numara olmayı başardı. 1997 senesinde gelen No Way Out albümünü Puff Daddy and The Bad Boy Family ismiyle çıkartan sanatçı, bu albümle Amerika listelerinde 1 numara oldu ve 7 kez platin plak aldı. No Way Out 1998 Grammy’sinden En iyi Rap Albümü ödülünü alırken, albümden I’ll Be Missing You’da En iyi Düet Rap Performansı ödülünü kazandı.

2001 yılında Halle Berry ve Billy Bob Thornton’un da rol aldığı Monster’s Ball’da rol alan Sean Combs, aynı yıl Made filminde de aktörlüğe soyundu.

2002 yılında We Invented The Remix Vol. 1 albümünü çıkartan Puff Daddy, bu albümde daha önce hit olan teklilerinin miks halini yaptı. Amerika listelerinde 1. sıraya yükselen albüm, İngiltere listelerinde de 17. sıraya yükseldi.

Katıldığı televizyon programıyla Danity Kane adlı kız grubu müzik piyasasına sundu. 2003 senesinde Bad Boys filmine Nelly ve Murphy Lee ile ortak çalışması Shake Ya Tailfeather ile katılan Puff Daddy, bu şarkıyla 2004 Grammy’lerinden “En iyi Düet Rap Performansı” ödülünü kazandı.

2004 senesinde ismini Diddy olarak kullanmaya başlayan Sean Combs, İngiltere’de Diddy isimli bir DJ’in olması sebebiyle bu ismi İngiltere’de kullanamadı.

2006 senesinde son albümü Press Play’i piyasaya süren Diddy, bu albümde The Pussycat Dolls’dan Nicole, Nas, Timbaland, Black Eyed Peas’den Fergie, Kanye West ve Christina Aguilera gibi sanatçılarla çalıştı. Albümden çıkan ilk single Nicole Scherzinger ile ortak çalışması “Come to Me” olurken, single Amerika listelerinde 25 numaraya yükseldi. İngiltere listelerinde 4 numara olan single’dan sonra albümden 2. single olarak “Tell Me”yi çıkartmayı düşünen Diddy, bu parçada Christina Aguilera ile beraber çalıştı.

Diskografi
Müzik Albümleri
No Way Out 1997
Forever 1999
The Saga Continues… 2001
We Invented the Remix 2002
Press Play 2006
Last Train to Paris 2010
MMM 2014

Oynadığı Filmler
Made 2001
Monster’s Ball 2001
2005 MTV Video Music Awards 2005
Carlito’s Way: Rise to Power 2005
A Raisin in the Sun 2008
Get Him to the Greek 2010
Draft Day 2014
Muppets Most Wanted 2014

One Reply to “Puff Daddy Kimdir”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir