Yiyeceklerin Fırında Pişirilme Süreleri

Yiyeceklerin Fırında Pişirilme Süreleri

Yiyeceklerin çoğu fırında pişiriliyor. Fırınların orta kısımları, fırın yemekleri ve ızgaralar için kullanılır. Fırınların en alt kısmında ayrıca bir kapaklı bölme vardır. Bu bölme, sıcak tutulması gereken yiyecekler, pasta ve börek çeşitlerinin konulması içindir. Ayrıca bu bölümde bayat ekmekler kurutularak galete yapılabilir. Fırın pişirilip kullanıldıktan sonra evde kalan bayat ekmekleri bu bölüme koyarak kuruttuktan sonra mutfak aletiyle galeta unu haline getirebilirsiniz.

Fırın ısı ayarları ve pişirme süreleri
Elektrikli fırınlarda ısı termostatları ortalama 40 derece ile 280 derece arasına göre ayarlanmıştır.

Fırınlarda rakam veya derecenin başladığı yerle orta kısmına yakın yerler; hafif ve ılık, orta kısmı; orta, orta ile en son kısım; yüksek ve harlı ısı olarak nitelendirilir.

Hafif ve ılık ısı derecesi:
Fırınınızı 40 ile 80 derece bir ısıda çalıştırırsanız, fırınınızdaki ısı hafif veya ılık derecededir. Bu sıcaklıkta bezeler, savayer pandispanyası, kekler ve çok ince bisküvileri pişirebilir, ayrıca dondurulmuş yiyecekleri çözdürebilirsiniz. 40 – 45 derecelik ısıda yoğurt yapabilirisiniz.

Orta ısı derecesi:
Termostat kademesi 80 derece ile 250 derece arasında elde edilen ısıdır. Fırın çeşitlerinin pek çoğu bu ısıda pişirilir.

Yüksek ve harlı ısı derecesi:
Termostat kademe düğümesi 250 derecenin üstünde elde edilen ısıdır. Bu sıcaklıkta genelde üstü kızarması istenen fırın çeşitleri ve ızgaralar pişirilir. Ayrıca konserveleri sterilize etmede de kullanılır.

Yiyeceklerin fırında pişme ısı dereceleri ve süreleri:
Kalın börek: 175-210 derece aralığında, 35-45 dakika arası
İnce börek: 150-180 derece aralığında, 25-35 dakika arası
Yağlı kek, bisküvi, kurabiye: 200-220 derece aralığında, 30-35 dakika arası
Balık: 200-220 derece aralığında, 30-35 dakika arası
Kuzu eti: 200-260 derece aralığında, 30-35 dakika arası
Dana eti: 200-280 derece aralığında, 40-60 dakika arası
Tavuk çeşitleri: 175-200 derece aralığında, 40-50 dakika arası
Güveçler: 175-230 derece aralığında, 40-60 dakika arası

Fırında yiyecekleri pişirirken mutlaka aydınlatma lambasını yakınız. Pişerken kontrol etmek için fırın kapağını açmadan kapaktan kontrol etmelisiniz. Kapak açıldığında içerideki sıcak hava dışarıya, dışardaki soğuk hava içeriye girerek yemeğin pişmemesine neden olur. Ayrıca boşa enerji harcanmış olur.

Fırın ısı dereceleri farklılık gösterebilir bu durumda kullanma kılavuzlarında yer alan ısı açıklamalarına dikkat etmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir