Pek Çok Alanda Bürokrasi Azalacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanlar Toplantısı TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ev sahipliğinde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla yapıldı. Bakan konuşmasında pek çok alanda bürokrasinin teknoloji sayesinde azalacağının müjdesini verdi.

Fikri Işık toplantı açılış konuşmasında özetle şunları ifade etti, “Mustafa V. Koç’a rahmet, ailesine, yakınlarına ve iş dünyasına başsağlığı diliyorum. Son dönemde Koç Grubu Ar-Ge ve inovasyona verdiği önem ortada, bu vesileyle son zamanlarda sık sık Mustafa Koç ile bir araya gelmiştik.

Sanayicilerin birbirine rahat ulaşabilmesi amacıyla kurulan ve Türkiye’de kim, nerede, ne üretiyor gibi bilgileri bir araya getiren Lonca portalı (lonca.gov.tr) bugüne kadar 200 binden fazla ziyaretçiye ulaştı. Bu web portalı İngilizce olarak da yayına başladı. Aynı şekilde, Türkiye’deki akredite test ve muayene hizmeti veren laboratuvarlara ulaşılmasını sağlayacak portalı da devreye aldık, iki ay içinde akredite olmayan laboratuvarları da portala dahil edeceğiz.

2016 da zor bir yıl olacak. Küresel ekonomideki sıkıntılar ve bizim bölgemizdeki sorunlar devam ediyor. İran’a yönelik uluslararası yaptırım kararının kaldırılmış olması da ihracatçılarımız için ciddi bir fırsat teşkil edecektir.

Türkiye ekonomisinin ve ihracatının küresel risklerden minimum düzeyde etkilenmesi için, muhakkak surette daha yüksek katma değerli üretim yapısına geçilmesi, hem üretim süreçlerinde hem de nihai ürünlerde teknolojinin payının artırılması gerekiyor.

Reel sektör, STK’lar, üniversiteler, medya, herkes bu süreçte rol alması gerekiyor.

Ar-Ge Reform paketi kapsamında, tasarım ofisleri Ar-Ge merkezlerinin yararlandığı tüm desteklerden yararlanacak, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde istihdam edilecek olan Temel Bilimler mezunlarının maaşlarının brüt asgari ücret kadarlık kısmını 2 yıl süreyle devlet karşılayacak, Artık Ar-Ge merkezlerinde içerik denetimine Maliye müfettişleri girmeyecek.

Şimdi tasarım ofislerini aynen Ar-Ge merkezleri gibi destekleyeceğiz. 10 kişiyle kurulabilecek ve Ar-Ge merkezlerinin yararlandığı tüm desteklerden yararlanabilecek. Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde de tasarım ofisi kurulmasının kanunla önünü açmış olacağız. Bu sayede de hem tasarım ofisinde hem de Ar-Ge merkezlerinde daha fazla ve daha nitelikli personel istihdamını getirmiş olacağız.

Ar-Ge merkezlerimizde öğretim üyesi çalışma şartlarını daha da iyileştiriyoruz. Radikal bir karar aldık. Meclis kabul ederse üniversite hocamızın sanayi ile yaptığı çalışmalardan elde ettiği gelirden gelir ve damga vergisi almayacağız, sadece döner sermayeye yüzde 15 kesinti yapılacak, gerisi hocalarımıza kalacak.

Bizim artık yeni nesil teknolojilere, sanayi 4.0 gibi geleceğe damga vuracak dönüşümlere daha fazla zaman ayırma zorunluluğumuz var. Bakanlık olarak pek çok alanda bürokrasiyi azaltıyoruz. 2016 yılının sonunda, elektronik altyapımız hazır hale geldiğinde sadece bakanlığımızda, Maliye Bakanlığının ıslak imza ile alınmalıdır dediği evraklar kabul edilecek. Bunun dışında şu andaki evrakların neredeyse yüzde 60’ından vazgeçiyoruz.

Diğer kurumlardan kendilerinin alabileceği evraklarla ilgili de 16 bakanlık ve kurumla protokol imzaladık.

Alınması mecburi evrakların da elektronik ortamda, elektronik imza ile alınacak. Bununla ilgili elektronik altyapı da 2016 yılı sonuna kadar tamamlanacak. Ondan sonra da Sanayi Bakanlığı evrakların getirilip götürüldüğü bir bakanlık olmayacak.

Türkiye’nn artık teknolojide tribünden izleyen bir ülke olarak kalamaz artık yeni teknolojilerin üretilmesi ve ihraç edilmesi gerekiyor. Bu alanda son dönemde önemli başarılar elde edildi.

Türkiye şu an 500 milyon dolara yakın bilgi ihracatı yapıyor. Bunun en az 10 milyar dolar olması gerekiyor.

İhracat hedeflerimizi bir önceki programa göre yukarı yönlü revize ettik. Bu hedefleri yakalayacağımıza tüm kalbimle inanıyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir