Nesnelerin İnterneti Hayatımızı Değiştiriyor

Nesnelerin İnterneti Hayatımızı Değiştiriyor

Nesnelerin internet üzerinden iletişimiyle ulaştırmada, enerjide, tarımda, üretimde ve hatta günlük yaşamımızda daha güvenli ve verimli bir yaşam elde edilebileceğimiz öngörülüyor.

Yaşamsal sinyalleri takip edebilen cihazlardan, alan kullanımı konusunda veri toplayan çevrelere kadar birçok sistem, bunların altyapısını sağlayan geniş bant ağlar ile mobil cihazlardan oluşan, bir yapı olan Nesnelerin İnternetinin dünyayı dönüştürdüğüne dikkat çekiliyor.

Akıllı enerjiye dair İngiltere’de neler olduğuna baktığımızda, binalarda gaz ve elektrik dâhil enerji kullanımı konusunda İngiltere’de evlerin tümüne önümüzdeki 5 yıl içinde akıllı sayaçlar takılacağı belirtiliyor.

Akıllı şehirlerde GPS destekli kulaklıklarla görme engelli kişiler şehir içinde hareket özgürlüğü sağlayabilecek.

Akıllı ulaşımda seyir sistemi ile yoldaki diğer araçları kamera ve radar gibi aksamlar aracılığıyla algıladığını ve aracın hızlı, konforlu ve güvenli seyri için algoritma geliştirebiliyor.

Uçaklardaki ikinci pilota benzer bir sisteme sahip kendi kendini süren tırların; artan trafik, gelişmemiş altyapı ve artan maliyetler ile sürücü yetersizliğine karşı bir cevap olacak.

Akıllı sağlık konusunda ise Nesnelerin İnternetinin çok geniş bir hareket alanı oluşturduğu belirtiliyor.

Nesnelerin internetinin verimliliği artırdığı ve maliyetleri düşürmeye yardımcı olduğu aşikar; ancak ekonomik potansiyelin tam anlamıyla gerçekleşmesi için firmaların dijital teknolojiyi verimlilik aracı olarak tek başlarına kullanmaktan vazgeçip, veri konusunda daha az çekingen davranarak değer akımları ve yeni pazarlar oluşturmaları gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir