Mobil Bankacılık Casus Yazılımları İki Katına Çıktı

Mobil Bankacılık Casus Yazılımları İki Katına Çıktı
Yasadışı kazançlarını artırmak amacıyla siber suçlular, bilgisayarlara virüs bulaştırmak ve daha fazla dijital para üretmek için kendi kaynaklarını kullanıyor. Anonim ağlar, zararlı faaliyetleri, yasadışı sitelerde yapılan işlemleri ve kara para aklamayı gizleyebiliyor. Örneğin, Kaspersky uzmanları Şubat ayında, .onion pseudo bölgesinde C&C olarak bir etki alanı kullanan ilk Android Trojanını tespit etti. Virüs bulaşmış akıllı telefonların sahiplerine ait elektronik cüzdanlarından para çalma yeteneğine sahip. Bu Trojan şu anda yalnızca Rus kullanıcıları hedefliyor olsa da e-cüzdanların metin mesajları ile yönetildiği her yere rahatlıkla yayılabilir. Siber suçlular aynı zamanda, zararlı istenmeyen e-postaların yardımı ile cep telefonlarından para çalan Trojanlar’ı yaymak gibi bazı standart yaklaşımlar da kullanıyor. Faketoken mobil bankacılık Trojanı, Almanya, İsveç, Fransa, İtalya, İngiltere ve ABD’deki kullanıcılar dahil olmak üzere 55 ülkenin kullanıcılarını etkiledi. Mobil bankacılık Trojanlarının sayısı 1321’den 2503’e çıktı.

Kaspersky Lab, Şubat ayında günümüzün en gelişmiş tehditlerden biri olan Mask hakkında bir rapor yayınladı. Ana hedef, 31 ülkenin devlet kurumları, büyükelçilikleri, enerji şirketleri, araştırma enstitüleri, özel yatırım şirketleri ile birlikte aktivistlere ait gizli bilgilerdi. Araştırmacılara göre saldırganlar tarafından kullanılan araç setinin karmaşıklığı ve diğer bazı faktörler, bu saldırının devlet destekli bir kampanya olabileceğine işaret ediyor.

Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi Baş Güvenlik Uzmanı Alexander Gostev konuyla ilgili olarak, “Yeni olayların yanı sıra sona ermiş olduğu düşünülen kampanyaların da devam ettiğini gördük. Örneğin, siber suçlular Icefog operasyonuna dahil bilinen tüm komut sunucularını kapattıktan sonra bu tehdidin bir Java sürümünü tespit ettik. Önceki saldırı başta Güney Kore ve Japonya’da bulunan organizasyonları hedef almıştı; ancak yeni sürümün, izlenen IP adreslerine bakıldığında, yalnızca ABD’de bulunan kurumlarla ilgilendiğini gördük” diyor.

Dünya çapındaki bilgisayar kullanıcılarının %33,2’si, son üç ay içinde en az bir web tabanlı saldırıya maruz kaldı. Etkisiz hale getirilen web saldırılarının %39’u, ABD ve Rusya’da bulunan kötü niyetli web kaynakları kullanılarak gerçekleştirildi; bu rakam aynı iki ülke için 2013’ün ilk çeyreğine göre 5 puan daha yüksek. Bu iki ülkeyi Hollanda, Almanya ve İngiltere izledi.

Android’i hedef alan tehditlerin oranı, zararlı mobil yazılımların tamamının %99’unu aştı. 2013 sonunda, Kaspersky Lab’in zararlı mobil yazılımlar koleksiyonundaki sayı 189.626 iken, 2014 ilk çeyrekte, ilave edilen yeni zararlı programların sayısı tek başına 110.324 oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir