Mahlep Nedir Nerelerde Kullanılır Faydaları Nelerdir

Mahlep Nedir Nerelerde Kullanılır Faydaları Nelerdir

Mahlep Nedir Nerelerde Kullanılır Faydaları Nelerdir

Mahlep bitkisi çok çeşitli kullanım alanlarına sahipken gıda olarak tüketimi Türkiye ve birkaç ülke ile sınırlı kalmıştır. Mahlep bileşimi üzerine yapılan sınırlı sayıdaki çalışmalar, mahlebin kimyasal ve fonksiyonel olarak önemli bir bitki olduğunu göstermektedir. Bu alanda yapılacak daha fazla çalışma ile mahlebin kullanım alanlarının artacağı öngörülmektedir.

Ülkemizde mahlep bitkisinin çeşitli kısımları, yörelere göre değişmekle birlikte, tarih boyunca halk ilacı olma özelliğini korumuş olup son yıllarda yoğun olarak tohum ve meyveleri kullanılmaktadır. Mahlep meyvesinden; mahlep ezmesi veya püresi, mahlep şarabı, mahlep çekirdeğinden ise mahlep tanesi, mahlep unu ve mahlep yağı üretilmektedir.

Meyve özü, pastörize edilip soğutularak püre elde edilir. Çekirdek ise daha sonra işlenmek üzere biriktirilir.

Mahlep çekirdeği Ürdün’de üretilen Nabulsi peynirine tat ve aroma vermek amacıyla salamuraya katılmaktadır. Mahlep unundan, pasta ve çörek yapımında tat ve aroma maddesi olarak yararlanılmaktadır. Gıda endüstrisi dışında; parfümeri sanayi (parfüm, losyon gibi kozmetik ürünlerinde), boya sanayi (vernik, cila yapımında), mobilyacılık, ilaç sanayi ve anaç olarak bahçecilikte kullanılmaktadır.

Mahlep tohumu, nişasta oranının az olması nedeniyle antidiyabetik olarak kullanılmaktadır. Kuvvet verici, idrar artırıcı, diyareyi önleyici/azaltıcı, balgam söktürücü, idrar yolları iltihabı giderici özelliği vardır. Ayrıca nefes darlığı, astım, karaciğer hastalıkları, böbrek sancısı ve karın ağrılarına karşı da etkilidir.

Mahlep tohumu protein, özellikle esansiyel aminoasitler açısından iyi bir kaynaktır.

Mahlep çekirdeği içermiş olduğu fenolik bileşiklerden dolayı da insan sağlığı üzerine yararlı etkilere sahiptir. Gıdalarla birlikte fenolik bileşik alımının bu bileşiklerin antioksidan aktivitesinden dolayı bir çok ciddi hastalıkların, örneğin damar kalp rahatsızlıkları, riskini azaltabileceği araştırmalarla ortaya konmuştur.

Fenolik bileşiklerin gıdalara katkı maddesi olarak katıldığında ise ransiditeyi minimum düzeye indirdiği, toksik oksidasyon ürünlerinin oluşumunu geciktirdiği, besinsel kalitesini koruduğu ve depolama ömrünü artırdığı belirlenmiştir.

Mahlep çekirdeğinde bulunan fenolik bileşiklerden hidroksibenzoik asit, siringik asit ve p-kumarik asidin antioksidan aktivitesinin de yüksek olduğu belirlenmiştir. Fenolik bileşiklerin antimikrobiyal aktivitesinden dolayı patojen ve bozulma etmeni mikroorganizmaları inhibe ettiği ve ayrıca antikanserojen aktiviteye sahip olduğu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği de bilinmektedir.

Kemik yapısı ve fonksiyonu açısından önemli olan kalsiyum günlük ihtiyacın yüzde 16’sını karşılamaktadır. İnsan fizyolojisi açısından oldukça önemli rol oynayan potasyum; böbrek hastalıkları, obezite, diyabet, hipoglisemi ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterecek miktarda bulunmaktadır. Magnezyum minerali açısından ise günlük ihtiyacın yüzde 28,9’unu karşılamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir