Parklardaki Kaydıraklarda Neden Elektriklenme Olur

Parklardaki Kaydıraklarda Neden Elektriklenme Olur

Plastik malzemeler üzerinde hareket etmek zararlıdır. Plastikler malzemesi nedeniyle statik (durgun) elektrik oluşturmaktadır.

Plastik kaydıraklarda elektriklenmeyi önlemek için polietilenin içine antistatik madde eklenmediğinden, kaydıraktan kayma esnasında statik elektrik meydana gelmektedir.

Çocuklar plastik kaydıraktan kaydıkları zaman statik elektrikle yüklendiğinde kısa süreli çarpılmalar meydana geliyor. Kalbe zararlı olan Statik elektrikle yüklenen çocukların saçları diken diken olup havada kalıyor.

Ayrıca kullanılan plastik malzeme kalitesizse kanserojendir.

Oyun parklarındaki plastikten yapılan salıncak, kaydırak gibi plastik oyuncaklar güneş ışınlarıyla havaya polisiklik aromatik hidrokarbon salıyor. Havadan bunun solunması kansere yakalanma oranını artırır ve bu maddelerin cilt ile teması tahriş edici etkiler meydana getirir.

Kaydırak metalden yapılmışsa, oluşan elektrik topraklanma nedeniyle çocuk üzerinde olumsuz bir etki yapmaz. Çocuğun giysileri sentetik veya organik (yün) olursa elektriklenme gerçekleşir.

Belediyeler park yaptırırken hazırladıkları ihale şartnamesinde kaydırak, diğer araçlar ve park zeminini kesinlikle statik elektriklenmenin olmadığı testlerden geçen sistemleri istemesi gerekiyor.

Vücutta biriken statik elektrik insanda baş ağrısı, stres, depresyon gibi negatif etkilere neden olurken kalbe zararlıdır. Vücuttan statik elektriği boşaltmak için toprağa çıplak ayakla basmak, tuzlu su ile yıkanmak, ağaçlara dokunmak, gerekiyor.

Almanya’da çocuk parkları sağlığa zararsız ahşap malzeme olup zemin doğal kumla kaplıdır. Oyuncaklarda, demir ve çelik gibi materyallerin kullanılma zorunluluğu var ve ayrıca kullanılacak her boru ya da profilin kalınlığı yasada belirtiliyor. Parkların denetimi en az 3 ayda bir yapılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir