Kamu İçin Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı Tamamlandı

Kamu İçin Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı Tamamlandı

Dijital veri miktarının devasa boyutlara ulaşmasıyla, verileri işlemek için sistemlerin kaynak ihtiyacına göre etkin şekilde yönetilmesi, işletilmesi ve güç tüketim maliyetlerinin azaltılması zorunlu hale geldi.

Bu nedenle kamunun bulut ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bulut altyapı ve bulut depolama çözümlerinin, açık kaynak kod projeler içerisinde uyarlanmasına 2014 yılında başlandı.

Tamamlanan Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı ile bulut bilişim ve büyük veri alanında ileri düzeyde araştırmaların yapılması, ihtiyaç duyulan ürünlerin yerli kaynaklarla geliştirilmesine öncülük edilmesi, bu alanda çalışacak paydaşlar için araştırma yapma ve danışmanlık alma olanaklarının sağlanması hedefleniyor.

Kamunun bulut ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik altyapı katmanında bulut altyapı ve hizmet katmanında bulut depolama çözümlerinin açık kaynak kod projeler içerisinde uyarlanmasına başlandı.

Kamu bulutuna geçen ülkelerde ilaç kullanımlarının doğruluğu, dolandırıcılık, güvenlik ihlallerin önceden sezilmesi ve çiftçi kredi beyanlarının doğruluğunun analizi gibi kamu hizmetlerinde yararlanıldığı görülüyor.

Bakan Fikri Işık, kamu kurumlarının Bulut Bilişimi kaynak tasarrufu, düşük maliyet, esneklik ve çeviklik avantajlarından faydalanmak amacıyla dışarıdan servis veren firmalar üzerinden almaya başladıklarını ancak bunun güvenlik gibi farklı sorunları da beraberinde getirdiğini söyledi. Bu nedenle Bulut Bilişim’e ilişkin Ar-Ge çalışmalarının yürütülmesi, teknik, idari ve yasal altyapıların oluşturulması gerektiğini, açık kaynak kodlu projeler bünyesinde ticari bağımlılık oluşturmayacak, güvenilir çözümler geliştirilmesine odaklanılması gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir