Kalitesiz Çin Malları Türkmenistan’da Türk Mallarına Darbe Vuruyor

Kalitesiz Çin Malları Türkmenistan'da Türk Mallarına Darbe Vuruyor

Türkmenistan pazarı incelendiğinde en çok BDT ülkeleri, Türk ve İran menşeli ürünlerin tercih edildiği görülmekte. Türkmenistan’ın Rusya ve Ekonomik İşbirliği Örgütü ülkeleriyle yapmış olduğu bazı anlaşmalar gereği söz konusu ülkelerden ithal edilen ürünlerin birçoğunda daha düşük oranda gümrük vergisi uygulanmaktadır. Bu nedenle ülke pazarında özellikle Rus, İran, Türk menşeli ürünler ağırlıktadır.

Fakat günümüzde gerek Türkmenistan’da gerekse diğer Orta Asya ülkelerinde Çin mallarına olan talep giderek artmaktadır. Orta Asya insanlarının daha düşük yaşam standardına sahip olmaları ve Çin mallarının Rus, Türk, İran ve Avrupa mallarına göre oldukça ucuz olmasıyla Çin malları büyük rağbet görmektedir.

Günümüzde Türkmen tüketicilerin satın alma davranışları üzerinde fiyatın oldukça önemli bir etkisi bulunmaktadır.

2000 yılından itibaren doğalgaz ve petrokimya ürünleri dış ticaretindeki artışlara bağlı olarak ülke ekonomik anlamda büyümeye başlamıştır. Türkmenistan günümüzde en hızlı büyüyen ekonomiler arasında yer almaktadır.

Türkmen pazarı incelendiğinde tüketicilerin satın alma gücünün düşük olması nedeniyle ürün veya hizmet satın alımında daha çok fiyatı düşük olanlar tercih edilmekte. Bu nedenle ülkede fiyat açısında daha uygun olan Çin, İran ve Rus menşeli ürünleri tercih edilmekte.

Ancak Türkmen tüketicileri Batı menşeli ürünlere de açıktırlar. Son yıllarda özellikle büyük kentlerdeki tüketicilerin gelir seviyesinin artması ve eskiye göre daha bilinçli davranmaları sonucu ürün veya hizmet satın alımında kaliteye de önem vermektedirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir