Kadın Çocuk Engelli Yaşlı Sosyal Hizmetler Yardım Hattı

Kadın Çocuk Engelli Yaşlı Sosyal Hizmetler Yardım Hattı

Alo 183 hattıyla; Aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetler, Alo 144 hattıyla; sosyal yardımlar ve sosyal yardım projeleri hizmetleri karşılanmaktadır.

(0553)5604144 VCC sistemi ile işitme engelliler için İşaret Dili ile çağrı hizmeti hem sesli hem görüntülü olarak sunulmaktadır. İşitme engelliler 3G uyumlu telefonlarla saat: 08.00 – 17.00 arasında İletişim Merkezine ulaştıklarında, işaret dili tercümanları tarafından karşılanarak görüş, öneri ve talepleri cevaplanmaktadır.

Alo 183 hattı aracılığıyla kadın, çocuk, engelli ve yaşlı, şehit yakınları ve gazilerle ilgili gelen çağrılar değerlendirilerek rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmektedir. İhmal istismar ve şiddet vakaları veya töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi için tedbir mahiyetindeki ihbarlar, durumun aciliyeti göz önünde tutularak, vakanın bulunduğu ilin acil müdahale ekip sorumlusuna veya kolluk kuvvetlerine bildirilmektedir. Acil müdahale ekibi vakayı değerlendirdikten sonra emniyet veya jandarma birimleri ile koordinasyon sağlayarak, kısa zamanda müdahale edilmesini sağlamaktadırlar.

Alo 183 Hattı tarafından aşağıdaki konularda rehberlik danışmanlık ve acil müdahale hizmetleri verilmektedir;

Evlat edinme, koruyucu aile, çocuk hakları, çocukların aile yanında desteklenmesi, suça yönelen veya suçun mağduru olan çocukların rehabilitasyonu, sokakta yaşayan veya çalıştırılan çocuklara yönelik hizmetler, çocukların korunma altına alınması, çocuk yuvasına, yetiştirme yurduna, sevgi evlerine, çocuk evlerine yerleştirilmesi, kuruluşlardan ayrılan çocukların işe yerleştirilmesi ve toplum içinde izlenmesi, çocuklara yönelik gönüllü hizmetlerine ilişkin gelen talep, öneri ve şikayetler değerlendirilerek rehberlik yapılmakta, gerek görülmesi halinde Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü veya ilgili ilin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde görevli Acil Müdahale Ekip Sorumlusuna aktarılarak müdahale edilmesi sağlanmaktadır.

Şiddete maruz kalan veya töre ve namus cinayetlerine maruz kalma riski taşıyan kadınlara yönelik çağrılar alınmakta, kadın konukevleri, aile danışma merkezleri hizmetleri ve yararlanabilecekleri diğer hizmet modelleri hakkında bilgi verilmekte, durumun aciliyeti göz önünde tutularak, vakanın bulunduğu ilin Acil Müdahale Ekip Sorumlusuna yönlendirilmektedir. Acil müdahale ekibi vakayı değerlendirmekte, emniyet veya jandarma birimleri ile koordinasyon sağlayarak, kısa zamanda müdahale edilmesini sağlamaktadır.

Engellilerin yasal hakları, eğitim, rehabilitasyon hizmetleri, engellilere yönelik istihdam çalışmaları, ulaşılabilirlik, engellilere verilen yardım ve bağlanan aylıklar, sağlık hizmetleri, engellilerin koruma altına alınması, Bakım Rehabilitasyon veya Engelli Yaşam Merkezlerine yerleştirilmesine ilişkin iş ve işlemlere ilişkin istek öneri ve şikayetler değerlendirilerek gerekli bilgilendirme yapılmakta, vatandaşların hizmet alabilecekleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına yönlendirilmesi sağlanmaktadır.

Yaşlıların huzurevlerine veya huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezine yerleştirilmesi, yaşlılara bağlanan aylıklar, yapılan yardımlar, yaşlı dayanışma merkezleri tarafından yürütülen hizmetler, evsiz, sokakta kalan yaşlılarla ilgili talepler, ihbar ve şikayetler değerlendirilerek gerekli bilgilendirme yapılmaktadır.

Şehit yakınları ve gazilere verilen yasal haklar, tedavi ihtiyaçlarının karşılanması, istihdam ve sosyal güvenlik hakları vb. konularda vatandaşlar tarafından yapılan çağrılar alınmakta, gerekli bilgilendirme yapılmakta, Şehit Yakınları ve Gaziler Dairesi Başkanlığımız ile aranan ildeki valilik ve kaymakamlıklara, şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmet veren diğer kamu ve sivil toplum kurumlarına yönlendirilmektedir.

Toplumun temelini oluşturan aile yapısının korunması ve güçlendirilmesi, psikolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel bütünlüğünün sağlanması, aile bütünlüğünü tehdit eden birçok duruma karşı koruma ve önleme çalışmaları ile evlat edinme hizmetlerine ilişkin gelen talep öneri ve şikayetler değerlendirilerek, çağrının geldiği ildeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ilgili birimine aktarılması sağlanmaktadır.

Bağışlar, yardımlar, gönüllü katkı veya katılımlar ve gönüllü çalışmalarla ilgili gelen çağrılar konuyla ilgili bilgilendirme yapılarak başvuru için aranan ildeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne yönlendirilmektedir.

Çağrı Merkezi yoluyla tüm mobil ve sabit telefon operatörleri ile yazışma yapılarak, 183 ve 144 e ücretsiz mesaj (sms) gönderilerek özellikle işitme ve konuşma engelli vatandaşların tüm gsm operatörlerinden ad soyad, T.C kimlik numarası ve taleplerini içeren mesaj yazarak Alo 183 ve Alo 144 e gönderdiğinde vatandaşlara taleplerinin sonucuyla ilgili telefon veya sms ile geri dönüş yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir