Kaçak Drone İnsansız Hava Aracı İHA İhbar Şikayet Nasıl Yapılır

Kaçak Drone İnsansız Hava Aracı İHA İhbar Şikayet Nasıl Yapılır

Çevrenizde kameralı uçan cihazlar gördüğünüzde rahatsız edilirseniz ya da kaçak çekim yapıldığını düşünüyorsanız bu cihazları ihbar edebilirsiniz.

Bunun için aşağıdaki adresten şikayet formunu doldurmanız gerekiyor;
//iha.shgm.gov.tr/tr/21-sikayet-formu/

Türk Hava Sahasında işletilecek veya kullanılacak sivil İnsansız Hava Aracı(İHA) sistemlerinin kayıt ettirilmesi zorunlu hale getirilmiştir.

Azami kalkış ağırlıkları referans alınarak 0,5 kg – 150 kg ve daha fazla olan İHA’ların tamamı kayıt ettirilmek zorundadır. Azami kalkış ağırlığı 0,5 kg’dan 25 kg’a kadar olan İHA sahiplerine online kayıt ve belirli şartlarda uçuş kolaylığı getirilmiştir.

Model hava araçları sportif ve amatör amaçlı insansız hava araçları olarak değerlendirilmektedir ve kayıt ettirilmek zorundadır.

Tüm İHA ve sistemlerinin işleticileri/sahipleri Türk Hava Sahasında Uçuş Yapan Türk ve Yabancı Sivil Hava Araçları için sigorta yaptırmak zorundadır ve sigortasız uçuş yapılması yasaktır.

İHA’ların yaygın kullanım alanlarından biri olan reklam, düğün, haber, film çekimi gibi faaliyetleri gerçekleştirebilmek için çekim yapılacak bölge ve insan yoğunluğuna göre izin alınması gerekmektedir.

İzin almayı gerektiren operasyonlar için izin alınmadan İHA uçuşu yapılması ve verilen yetkiler ile belirlenen hava sahaları dışında operasyon yapılması hallerinde ilgili şahıs ve işletmelere 2920 sayılı Kanunun 5. kısmında yer alan ceza hükümleri uygulanır.

One Reply to “Kaçak Drone İnsansız Hava Aracı İHA İhbar Şikayet Nasıl Yapılır”

  1. Ehliyet için müracaat ederken sorun yaşıyorum ne yapmam gerekiyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir