Ders Çalışma İsteksizliği Nasıl Yenilir

Ders Çalışma İsteksizliği Nasıl Yenilir

Ülkemizdeki sıkıcı ve bireysel olmayan öğretim sistemi nedeniyle öğrencilerin büyük bir çoğunluğu ders yaparken çok sıkılır ve zamanla bu isteksizliğe neden olur.

Okula başladıktan sonra çalışma alışkanlığı edinilmemişse ya da yanlış çalışma alışkanlığı edinilmişse, temel bilgi eksikliği varsa ve olumsuz düşünceler oluşmuşsa ders çalışma isteksizliği yaşanır.

Amaçsız ders çalışma, evin değişik yerlerinde yatarak uzanarak ders çalışma, televizyon karşısında ya da müzikle çalışma gibi yanlış ders çalışmalarda isteksizliğe neden olur.

Dersler tek bir yerde masa başında oturarak haftalık ders programı yapılarak çalışılmalıdır. Etrafta televizyon, radyo, müzik gibi dikkat dağıtıcı araçlar olmamalı ve resim, fotoğraf, afiş, poster gibi dikkat dağıtacak şeyler olmamalıdır. Dikkat çekici şeyler çalışma sırasında görünmeyen tarafta kalmalı. Masada ders ile alakalı araçlar dışında başka şeyler asla olmamalıdır. Çalışma masası ve odası sadece ders çalışmak için kullanılmalı. Televizyon izleme, yemek yeme gibi faaliyetler çalışma masasından başka bir yerde ve çalışma saatleri dışında gerçekleştirilmeli.

Oda ısısı çok soğuk ya da çok sıcak olmamalı ılık ortam olmalıdır.

Uykuya dikkat etmek gerekir. Uyku okul başarısını etkileyen en önemli durumdur. Sabah ya da öğle saatinde okula giden tüm öğrenciler akşam saat 21.30 gibi uyumaya çalışmalıdır. Uyku; beslenme, öğrenme gücü ve dikkati etkiler.

Tüm bunları zor gelsede 21 gün üstüste yaparsanız beyniniz artık ders çalışmaya psikolojik olarak programlanacaktır ve çalışma isteksizliği yok olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir