İstenmeyen Kısa Mesajlara BTK’dan Yeni Etkileyici Çözüm

İstenmeyen Kısa Mesajlara BTK'dan Yeni Etkileyici Çözüm

BTK Başkanı Dr. Fatih Sayan NTV Para-Geri Sayım programına konuk oldu. Türkiye’nin internet saldırılarına maruz kalan 10 ülkeden biri olduğunu, internet ve telefonlardaki her türlü yazışmaların, internet sitelerine girilen yerlerin hepsinin kayıt altında ömür boyu tutulduğunu ve hiçbir zaman kaybolmayacağını, 4.5G’yi an itibariyle 10 milyon kişinin kullandığını ve 18 milyon cep telefonunun 4.5G’ye uyumlu hale geldiğini istenmeyen kısa mesajlara BTK kod uygulaması getirileceğini ve bu kod ile şikayet yapıldığında ceza verileceğini ifade ederek şunları söyledi, “İnternet saldırları, başkaları tarafından ele geçirilmiş bilgisayarlar tarafından yapılıyor. Başka ülkelerden Türkiye’deki, korumasız bilgisayarlar ele geçiriliyor ve bunlar üzerinden başka yerlere saldırılar yapılıyor. Dünyadaki siber saldırılarla ilgili zarar doğrudan ve dolaylı 400 milyar dolar.

İnternette geçmişi silmeniz neredeyse imkansız. Sizde kayıtlı olmasa bile karşı tarafta kayıtlı. Özellikle büyük şirketler büyük data kavramı sanayi 4 sıfır denilen kavramla ön plana çıkmakta bu büyük datayla sosyal medya platformları üzerinden en fazla nelerden hoşlandığınız bilgisini, attığınız twetlerden paylaşımlardan yola çıkarak firmalar alıyor. Sizin cep telefonunuzu kullanırken yaptığınız parmak hareketleri bile anlamlı veri olarak kaydedilebiliyor bu uygulamayı yapan kişiler tarafından.

Bu yüzden gençler; interneti çok korumalı şekilde kullanmalılar ve kaynağı güvensiz yazılımları telefonlarına bilgisayarlarına yüklemesinler. E-Posta ve SMS’lerin nerden geldiğini bilmiyorlarsa zararlı yazılım bulaştırabileceği için e-postaları açmasınlar.

İstenmeyen kısa mesajlar kapsamlı bir konu. Esasında bu konun tümünün BTK ile ilgili olduğu düşünülse de, üç tane büyük operatör var bunlar BTK’nın lisaslaması ve yetkilendirmesi altında çalışıyor ama bu üç büyük operatörün dışında 270 adet operatör ve 270 adet farklı operatörden SMS alabiliyorsunuz.

Biz bununla ilgili bu 270 operatörün iş yapmayanlarının ve gerçekten iş yapan ve bu tür sorumluluklarını yerine getiren operatörlerin kalması ve diğer operatörlerin ise iş yapacakları zaman lisanslandırılması ile ilgili bir çalışma yaptık.

İzinsiz SMS ile iletişim sektörü haberleşme sektörüyle ilgili telefon internet vs. ile düzenleme yetkisi BTK’da.

Ticari SMS’lerle ilgili durum şu size bir zaten belirli bilinen firmalardan mernis numarasıyla olsun kimden geldiğini biliyorsunuz ve bunlardan eğer bu mesajı almak istemiyorsanız ücretsiz olarak şu numaraya yollayın diye SMS alıyorsanız bu SMS’in içeriğinde iki şey var. Birincisi Resmi olarak bunun gerçekten yazdığı uygulamaya göre Gümrük Ticaret Bakanlığımızın çıkardığı e-ticaret kanununda uygulamaya uyan ve zararsız diye nitelendirdiğimiz SMS’ler. İkincisi esas bizim problemimiz, size nerden yolladığını bilmediğimiz SMS’ler ve üstünde numara yazmaz. Burada problem cezai işlemin kime uygulanacağının bilinmemesi.

BTK kodu diye isimlendirdiğimiz dört haneli bir kod gelecek. Bu sayede hangi operatörün size SMS yazdığını bileceksiniz. Bununla ilgili Gümrük Ticaret Bakanlığı o operatör vasıtasıyla gerekli cezai işlemleri uygulayacak. Eğer operatörün mesaj içeriğine bakmasına izin verirsek sizin kişisel her türlü bilginize de operatör bakma yetkisine sahip olur.

Bunun için biz kimin yolladığını, saatini, tarihini ve hangi operatörden geldiği sizin önünüzde olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir