İntihara Kalkışan Bir Kişiye Atla Diyenler Yine Suç İşledi

İntihara Kalkışan Bir Kişiye Atla Diyenler Yine Suç İşledi

İstanbul Beyoğlu’da 46 yaşında bir kişi çatıya çıkarak intihara teşebbüs etti.

Maddi sıkıntıları ve ciddi sağlık sorunları olduğunu belirten kişi bunalım yaşadığı için çatıdan atlamak istediğini belirtti. Ancak onu izleyenler arasında bulunan bazı kişiler kanunen çok ciddi bir suçu işleyerek atla diye tempo tuttuğu görüldü. Uzun bir çabanın ardından ikna edilen kişi polis merkezine götürüldü.

Son yıllarda canına son vermek için başta köprüler olmak üzere çeşitli yüksek yerlere çıkan kişilerde artış görülüyor.

İnsanlar, hayatını sürdürme konusunda bir içgüdüye sahiptir fakat algılama yeteneği olmaması veya yakalandığı hastalık, acı ve ızdırap etkisiyle kişide hayatını sona erdirmeye yönelik bir eğilim ortaya çıkabilir.

Bu durum karşısında vicdanını kaybeden insanlar atla diye kişiyi intihara teşvik edebilir ancak kanunen bunun cezası çok ağırdır.

Son olarak köprüden geçen bir araçla intihara teşebbüste bulunan birinin hayatını sonlandırmasına neden olan iki kadın ceza alarak gündeme geldi.

İntihara teşebbüste bulunan birine atla diyenler için Ceza kanunu 84. maddesine göre şu cezalar uygulanmakta;
1) Başkasını atla diyerek intihara azmettiren, teşvik eden, başkasının intihar kararını kuvvetlendiren ya da başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

2) İntiharın gerçekleşmesi durumunda, atla diyen kişi 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

3) Başkalarını intihara alenen atla diyerek teşvik eden kişi, 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

4) İşlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan veya ortadan kaldırılan kişileri intihara sevk edenlerle cebir veya tehdit kullanmak suretiyle kişileri intihara mecbur edenler, kasten öldürme suçundan sorumlu tutulurlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir