Tüketici Haklarına Nasıl Şikayet Edilir

Tüketici Haklarına Nasıl Şikayet Edilir

İki türlü şikayet kanalınız bulunuyor. İnternet üzerinden şikayet edilebildiği gibi doğrudan ilgili kurumlara gidip dilekçe ile başvurarak şikayetiniz işleme alınıyor.

İnternet ya da televizyon ile satın alınan ürünlerle ilgili ya da Banka veya tüketici finans kuruluşundan satın alınan mal veya hizmetle ilgili şikayetler internet üzerinden Tüketici Hakem Heyetine iletilebiliyor.

Aşağıdaki web adresinden mağduriyetinizle alakalı konu hakkında internet üzerinden şikayette bulunabilirsiniz.
tuketicisikayeti.tuketici.gov.tr

Nasıl başvurulur;
Satın aldığınız mal ya da hizmetle ilgili sorunlarda;

Mal veya hizmette bir ayıp varsa, Satıcı ya da hizmet verenle ilgili sözleşmede bir haksızlık varsa, taksitli alışverişte erken ödeme yapınca indirim yapılmamış ya da yanlış yapılmışsa, satın alınan devre tatil sözleşmesi uygun değil veya üyelik ücreti çok yüksekse, satın alınan paket tur sözleşmeye uygun düzenlenmemişse, ön ödemeli alınan malın zamanında düzgün teslim edilememişse, internet ve televizyon aracılığıyla alınan mal ya da hizmetin zamanında teslim edilmemesi veya cayma hakkı kullanılmasına rağmen ücretin geri iadesi yapılmamış olması durumunda, banka ya da finans kuruluşunun kredi erken kapatılmasına rağmen faiz indirimi yapmaması yada yanlış yapması nedeniyle aleyhinize olması durumunda, bankanın sözleşmede olmayan masraflar alması durumunda, imzalanan abonelik sözleşmesiyle ilgiliyse, 2 hafta içinde cayma hakkı kullanılmasına rağmen satıcının 7 gün içinde sizden para veya evrak alması yasak olduğu halde iadesi veya iptaliyle ilgiliyse tüm bu sorunların çözülmesi için uyuşmazlık bedelini de dikkate alarak ikamet ettiğiniz yerdeki veya mal/hizmeti satın aldığınız yerdeki Ticaret İl Müdürlüğü ve Kaymakamlık bünyesinde yer alan Tüketici Hakem Heyetine yukarıda belirtilen internet adresinden başvurabilir yada Tüketici Mahkemesi’ne başvurabilirsiniz. Eğer bulunduğunuz yerde Tüketici Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemelerine Tüketici Mahkemesi sıfatıyla başvurabilirsiniz.

Bu mahkemelerde açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftır.

2015 yılı İl Tüketici Hakem Heyetleri için 3 bin 300 TL, İlçe Tüketici Hakem Heyetleri için 2 bin 200 TL altında bulunan uyuşmazlıklarda Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurulması zorunludur. Bu heyetin vereceği karar tarafları bağlar. Taraflar bu karara karşı 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itiraz edebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir