GPS Gibi Modern Teknolojiler Nesli Tükenen Hayvanlara Zarar Veriyor

GPS Gibi Modern Teknolojiler Nesli Tükenen Hayvanlara Zarar Veriyor
GPS Gibi Modern Teknolojiler Nesli Tükenen Hayvanlara Zarar Veriyor

Hayvanları korumak için tasarlanan modern teknolojilerin hayvanların hayatlarını tehlikeye attığı durumlar da oluyor.

Bilim insanları vahşi hayvanların davranış ve alışkanlıklarını çözebilmek için GPS izleyicileri kullanıyor. GPS alıcılar yenilenmesi gerekmeyen güneş pilleriyle uzun süre çalışabiliyor.

Kaliteli ve uzun ömürlü GPS izleyiciler oldukça yüksek maliyetleri nedeniyle; daha çok, nesilleri tehlikede olan hayvan türleri gibi seçkin bir azınlık için kullanılıyor.

GPS izleyiciler ve onların bilgi gönderdiği hesaplar da çalınabiliyor. Hayvanların bulundukları yer ile ilgili bilgiler kötü niyetli kişilerin eline geçebiliyor. Nesli tükenen bir hayvanın kadavrası karaborsada çok cazip. Son zamanlarda GPS’li hayvanlara yapılan saldırılar basında haber oluyor.

2013 yılında Hindistan’daki Panna Kaplan Barınağı’nda bir grup siber avcı görüldü. GPS tasma taşıyan genç bir Bengal kaplanını izlemeye çalışıyorlardı.

Suçlular izleme programının başındaki Krishnamurthy Ramesh’in özel posta kutusuna sızmaya çalıştılar. Ramesh’in kaplanla ilgili bilgileri almada kullandığı hesabından e-postaları çalsalar da bu saldırı başarısız oldu çünkü izleyici verileri şifrelenmişti.

İzleyici verileri bilim adamlarının araştırma çıkarlarına hizmet eder ve bu izleyiciler bir tür alarm sistemi görevi görerek çevrecileri tehlikedeki hayvanlar konusunda uyarır.

Bilim insanlarının değerli verileri toplamada kullandıkları hesaplarını dikkatle koruması ve nadir hayvanların konumunu iyi niyetle bile olsa halka açık hale getirirken çok dikkatli düşünmesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir