Gazı Çıkarırsa Rusya’ya Rakip Olacak Rum Lider Putin’i Etkilemeye Çalışıyor

Doğu Akdeniz’de bulunan doğalgazı, Türkiye engelini aşıp çıkarmayı planlayan Rumlar bir diğer engel ve rakipleri olan Rusya’yı etkilemeye uğraşıyor. Türkiye ile yaşanan sondaj geriliminin düşürülmesi için Putin’den yardım istedi.

Rum tarafının talebi üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis görüşmede Kıbrıs sorunu ve bölgesel meseleleri ele aldı.

Doğu Akdenizde AB’nin desteklediği ve Rumların istediği planlar uygulamaya konulursa Avrupa’nın tamamı buradan gelecek doğalgaz sayesinde Rusya’ya olan bağımlılıktan kurtulacak. Böylece gaz gelirleri Rum tarafına ve İsrail’e giderken Rusya doğalgazı satamayacağı için zarar etmeye başlayacak. Bu nedenle bu projeyi Amerika’da tam destekliyor.

2005 yılında Putin, KKTC’ye uygulanan ambargonun adil olmadığını belirtmiş daha sonra ise AB’yi çifte standart uygulamakla eleştirerek, “KKTC’nin bağımsızlığını 40 yıldır tanımayan Batı devletleri Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılmasını hangi ahlak kurallarına sığdırmayı düşünüyor” ifadelerini kullanmıştı.

Putin ayrıca AB’nin yeni enerji hatları belirlerken Rusya’yı by-pass etmeye çalışmasını “aptalca ve profesyonelliğe yakışmayan bir tutum” olarak nitelemişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir