Sağlıklı plastik kaç numara olmalı

Sağlıklı plastik kaç numara olmalı

Özellikle gıda ürünleri için bazı plastik türleri kanserojen içermektedir ve henüz bu ürünlerin kullanımı yasaklanmamıştır (Her türlü et ürünlerinde kullanılan köpük tabaklar gibi)

En sağlıklı plastik 04 ve 05 numaralı plastiklerdir.

04 LDPE , 04 PELD : Düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) petrolden meydana gelen bir termoplastiktir. Polietilenin ilk türüdür. 80 derece sıcaklığa sürekli dayanabilir. Erime sıcaklığı 120 derecedir.

LDPE yaygın olarak çeşitli konteyner üretiminde, şişeleri yıkamada, boru üretiminde, bilgisayar parçaları için plastik çanta yapımında, laboratuar malzemeleri şekillendirmede kullanılır. Özellikle plastik çanta yapımında Tepsiler ve genel amaçlı kaplar, Besin saklama ve laboratuar kapları, Korozyona dirençli çalışma yüzeyleri, Kaynak olabilen ve işlenebilen parçalarda, Esneklik gereken parçalarda, Yumuşak ve bükülebilen parçalarda, Kartondan tabaka çıkarmada ve içecek kutularını alüminyumla kaplamada, Bilgisayar parçalarında, örneğin ekran kartı ve disk sürücüsü gibi ürünlerde, film hammaddesi olarak, çuval, büzgü ve germe şalı, çöp torbası, ekmek ve sandviç torbası, market torbaları, margarin tüpleri, hardal ve kahve kabının esnek kapakları yapımında kullanılır. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.

Bu koda sahip ürünler geri dönüşüm yapıldığında plastik torbalar, kovalar, sabunluk şişeler, plastik tüpler deterjan kutusu, şampuan kutusu, çamaşır suyu kutusu, motor yağı gibi kutuların plastiklerinde polietilenden üretildiklerini gösterir ve geri dönüşümü yapıldığında yine aynı tür ürünler için üretilebilirler.

05 PP : En güvenli plastik türü olarak kabul edilir. İçinde gıdalara sızabilecek herhangi bir zararlı madde yoktur. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir. Yoğurt kutusu, margarin kutusu, deterjan kutusu gibi çeşitli ürünlerin üzerinde görülen bu kod ile ürünün kutusunun polipropilenden üretildiğini ve geri dönüşümü yapıldığında sentetik halı tabanı gibi çeşitli plastik ürünlerin yapımında kullanılabileceğini belirtir.

Polipropilen, otomotiv sanayinde kullanılan parçalardan, tekstil ve yiyecek paketlemesine kadar çok geniş kullanım alanı olan termoplastik bir polimerdir. Bu polipropilenin ABS gibi mühendislik plastiklerinin yerine kullanılmasına izin verir. Polipropilen, yorulmaya karşı çok iyi direnç gösterir. Düşük maliyetlidir, iyi bir darbe dayanımı vardır. Sürtünme katsayısı düşük olup, çok iyi elektrik yalıtımı sağlar. Kimyasal direnci iyidir. Tüm termoplastik işleme proseslerine uygundur. Polipropilenin, erime sıcaklığı 160 derece civarındadır.

Buna karşın şu dezavantajlara sahiptir. UV ışınlarına dayanıksızdır, yüksek termal genleşme gösterir. Boyanması ve kaplaması zordur. Dış hava şartlarına dayanıksızdır, oksitlenmeye açıktır. Yanıcı olup, klor içeren solventler ile etkileşime girer.

Geri dönüşüm yapıldığında tamponlar, araba iç döşeme, endüstriyel lifler, taşınabilir içecek bardak ürünleri için üretilebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir