Futbolun İlk Oynandığı Ülkeler Hangileridir

Futbolun İlk Oynandığı Ülkeler Hangileridir

Futbolun İlk Oynandığı Ülkeler Hangileridir

Orta Asya Türklerinin Tepük adlı bir oyunu oynadıkları Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ı Lügati-t Türk adlı eserinde “Kurşun eritilerek oval şeklinde kalıplara dökülür ve üzerine keçi kılı, keçe veya başka bir şey sarılarak elde edilen büyükçe topla, ayakla teperek oynanır” denmektedir.

Tepük oyununun Türklerde yüzyıllar önce oynandığı değişik kaynaklarda da görülmektedir. Ayasofya müzesi kütüphanesi, 3029 numarada kayıtlı bulunan Tarihi Timur adlı eserde, Timur döneminde Türklerin içi hava ile doldurulmuş kuzu derisinden yapılmış bir topu ayakla oynadıklarından söz edilir. Bu eserde, topa el değdirmenin, çizgiden çıkarmanın yasak olduğu yazılıdır. Üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen, Eski Türklerin oynadıkları tepük ile günümüzün futbolu arasında, özdeki benzerlik çok büyüktür. Nitekim Türklere ait top oyunu (tepük) bugün, dünya ülkelerinin ilgi duyduğu futbol oyununa dönmüştür.

Futbolun tarihi o kadar eskidir ki, zaman zaman her ülke bu sporun ilk defa kendi ataları tarafından icat edildiğini iddia eder. Oysa tarihçiler milattan 2500 yıl önce Çin askerlerinin toprağa dikilmiş kazıklar arasından topa benzer bir nesneyi geçirerek iddialı yarışmalar yaptıklarını yazmaktadır. İmparator Huang Ti’nin askerlerine çeviklik kazandırması için bu oyunları teşvik ettiği de belgelerle sabittir. Eski Yunanlıların ‘Episkiros’, Romalıların ‘Harpastum’, Türklerin ‘Tepük’ adını verdikleri tarihi eserlerden bilinmektedir. Asya’da; Çin, Japonya, Hindistan, Afrika’da; Mısır, Amerika’da Meksika, Avrupa’da; Yunanistan, İtalya, Fransa ve İngiltere değişik kaynaklara göre futbolun ilk oynandığı ülkelerdir.

Avrupa’da futbolun gelişimi 12. yüzyıla rastlar. İngiltere’de cadde ve sokaklarda oynanan bu oyun zamanla şehirler ve köyler arası rekabete dönüşüp, sıkça gençler arasında kavgaların çıkmasına neden olmuş, bunun üzerine bir dönem Kral II. Edward tarafından yasaklanmıştır.

futbolunun doğuşu, futbolcuların deriden yapılmış yumru bir nesneye vurarak bazı kurallar içerisinde oyun oynadıkları yer olan İngiltere’de olmuştur.

Futbol on ikinci yüzyılda İngiltere’de yayılma göstermiştir.

1866 yılında İngiltere, İskoçya, Galler ve İrlanda Futbol Federasyonları bir araya gelerek ilk uluslararası futbol kuruluşunu kurdu. 1904 yılında yedi ülkenin federasyonları bir araya gelerek, uluslararası futbol federasyonunu (FİFA) kurmuşlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir