Futbolda Çirkin Tezahürat ve Seyircisiz Oynama Cezaları Nelerdir

Futbolda Çirkin Tezahürat ve Seyircisiz Oynama Cezaları Nelerdir

Futbolda Çirkin Tezahürat ve Seyircisiz Oynama Cezaları Nelerdir

Süper lig maçlarında yapılan çirkin ve kötü tezahüratlara verilen cezalar ve seyircisiz oynama cezaları şu maddelerde açıklanmıştır:

SAHA OLAYLARI (MADDE 52)
1) Stadyumlarda düzen veya disiplinin ya da müsabakanın olağan akışı içinde oynanmasının veya güvenliğinin sağlanmasına ilişkin kuralları bireysel veya toplu 1 biçimde ihlal eden kişiler, 1 aydan 2 yıla kadar müsabakalardan men veya süreli hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.

2) Disiplin Kurulu; seyircisi, mensupları, futbolcuları nedeni ile olaylardan sorumlu kulüplere olayın ağırlığına göre, para cezası, saha kapatma ve seyircisiz oynama cezasını birlikte uygulayabileceği gibi sorumlu kulüp hakkında, bu cezalardan herhangi birini vermekle de yetinebilir.

3) Yukarıda ikinci fıkrada belirtilen yaptırımlara ek olarak; elektronik bilet uygulamasının yapıldığı Süper Lig müsabakalarında, olayların ağırlığına ve oluşuna göre saha olaylarına karışan taraftarların bulunduğu blok veya bloklara giriş yapan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle müsabakaya girişleri engellenebilir. Bu fıkra kapsamında ev sahibi olarak oynanan müsabakada verilen ceza, ilgili kulübün ev sahibi olarak oynayacağı müsabakalarda; misafir kulüp olarak oynanan müsabakada alınan ceza, ilgili kulübün misafir kulüp olarak oynayacağı müsabakalarda infaz edilir. Lig müsabakalarında alınan cezalar lig müsabakalarında, kupa müsabakalarında alınan cezalar kupa müsabakalarında infaz edilir. Saha olaylarında bulunamayacak engelli seyirciler hakkında kart blokajı cezası uygulanmaz.

Meydana gelen maddi zarar sorumlulara tazmin ettirilir.

ÇİRKİN ve KÖTÜ TEZAHÜRAT (MADDE 53)

1) Stadyumlarda topluluk halinde söz veya hareketlerle ya da benzeri araçlar ile aşağılayıcı, tahrik veya taciz edici nitelikte tezahüratta bulunulması, devamlılık kıstası uygulanmaksızın yasaktır.

2) Profesyonel lig müsabakalarında çirkin ve kötü tezahüratta bulunulması halinde kulüplere belirtilen para cezaları verilir.

3) Elektronik bilet uygulamasının yapıldığı Süper Lig müsabakalarında çirkin ve kötü tezahüratta bulunulması halinde; toplu halde çirkin ve kötü tezahüratta bulunan blok veya bloklara giriş yapan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle müsabakaya girişleri engellenir. Çirkin ve kötü tezahüratta bulunamayacak engelli seyirciler hakkında kart blokajı cezası uygulanmaz.

5) Kulübün ve/veya seyircisinin bu madde kapsamında, ev sahibi olarak oynanan müsabakada aldığı ceza, ilgili kulübün ev sahibi olarak oynayacağı müsabakalarda; misafir kulüp olarak oynanan müsabakada aldığı ceza, ilgili kulübün misafir kulüp olarak oynayacağı müsabakalarda infaz edilir. Lig müsabakalarında alınan cezalar lig müsabakalarında, kupa müsabakalarında alınan cezalar kupa müsabakalarında infaz edilir.

6) Anılan fiiller ırkçılık içerirse sorumlu kulübe ilk ihlalde müsabakayı seyircisiz oynama cezası ve EK tablolardaki üçüncü ihlal için öngörülen para cezası kadar para cezası, ikinci ihlalde 2 müsabakayı seyircisiz oynama ve ikinci ihlalde verilen para cezasının 2 katı kadar para cezası ve üçüncü ihlalde ise üç puan indirme cezası verilir.

7) Bu madde kapsamındaki ihlallerin önlenmesi için azami gayreti gösterdiğini ya da olayların üçüncü kişilerce kötü niyetli olarak gerçekleştirildiğini yeterli ve inandırıcı kanıtlarla ispat eden kulübe ceza verilmeyebilir.

8) Etnik veya bölgesel ayrımcılık içeren ya da herhangi bir takımın mensuplarını veya taraftarlarını suç failleri veya suç örgütleriyle özdeşleştirecek şekilde toplu olarak tezahürat yapılması yasaktır. Anılan yasağın ihlali halinde sorumlu kulübe; Süper Lig için 130 bin TL’den 260 bin TL’ye kadar para cezası, saha kapama cezası veya seyircisiz oynama cezası eylemin ağırlığına göre birlikte veya ayrı ayrı verilebilir.

9) Bu madde kapsamındaki ihlalin lig statüleri gereği tarafsız sahada oynanan müsabakalarda gerçekleştirilmesi halinde, ilgili kulüpler misafir kulüp olarak değerlendirilir.

SEYÄ°RCÄ°SÄ°Z OYNAMA CEZASININ UYGULANMASI (MADDE 99)
1) Seyircisiz oynanan müsabakalarda protokol tribününe, sadece TFF yöneticisi ve yetkilileri ile devlet protokolüne dahil kişiler, ev sahibi ve misafir kulüplerin en fazla 25’er kişi olmak kaydıyla eşgüdüm toplantısında TFF temsilcisine ibraz edilecekleri listelerde isimleri bulunan kişiler ve müsabaka kadrosuna giremeyen akredite ettirecekleri en fazla 5’er futbolcu ve TFF den izin almış kişiler girebilirler. Stadyuma giriş yasağı, hak mahrumiyeti veya müsabakadan men cezası alan veya idari tedbirli olan kişiler 25 kişilik listede yer alamazlar. Türkiye Spor Yazarları Derneği’nce akredite edilmiş basın mensupları Basın Tribünü’nde müsabakayı izleyebilirler.

2) Seyircisiz oynanan müsabakalarda, misafir takımın cezalı olmaması ÅŸartıyla stadyum oturma kapasitesinin en fazla yüzde 5’i oranında misafir takım taraftarı stadyuma girebilir. Bu durumda, elektronik bilet uygulamasının yapıldığı Süper Lig müsabakalarında sadece misafir takım kartlarına (ceza alındıktan sonra alınan kartlar hariç) bilet satışı yapılır. Elektronik bilet uygulanmayan müsabakalarda, bu kontenjan dahilindeki biletler ev sahibi kulüp tarafından en geç müsabakanın baÅŸlamasına 48 saat kala misafir kulübe teslim edilir ve satışlar misafir kulüpler tarafından yapılır.

3) Disiplin ihlalleri nedeniyle verilen seyircisiz oynama cezalarının infazının final müsabakasına denk gelmesi halinde, bu müsabakada seyircisiz oynama cezası infaz edilmez ve bir sonraki resmi müsabakada infaz edilir.

4) Seyircisiz oynama ve saha kapatma cezalarının infazında profesyonel lig ile Türkiye Kupası müsabakaları ayrı kategori sayılır ve cezalar kendi kategorilerinde infaz edilir.

EV SAHİBİ KULÜP ÇİRKİN ve KÖTÜ TEZAHÜRAT CEZALAR
1. Ä°hlal Ä°htar
2. Ä°hlal 50 bin TL
3. Ä°hlal 100 bin TL
4. Ä°hlal 150 bin TL
5. Ä°hlal 200 bin TL
6. Ä°hlal 250 bin TL
7. Ä°hlal 300 bin TL
8. Ä°hlal 350 bin TL
9. Ä°hlal 400 bin TL
10. Ä°hlal 500 bin TL
11. Ä°hlal 500 bin TL
12. Ä°hlal 500 bin TL
13. vd. Ä°hlaller 500 bin TL

MİSAFİR KULÜP ÇİRKİN ve KÖTÜ TEZAHÜRAT CEZALAR
1. Ä°hlal Ä°htar
2. Ä°hlal 20 bin TL
3. Ä°hlal 45 bin TL
4. Ä°hlal 75 bin TL
5. Ä°hlal 110 bin TL
6. Ä°hlal 140 bin TL
7. Ä°hlal 170 bin TL
8. Ä°hlal 200 bin TL
9. Ä°hlal 230 bin TL
10. Ä°hlal 260 bin TL
11. vd. Ä°hlaller 290 bin TL

TÜRKİYE KUPASI ÇİRKİN ve KÖTÜ TEZAHÜRAT CEZALAR
1. Ä°hlal Ä°htar
2. Ä°hlal 5 bin TL
3. Ä°hlal 10 bin TL
4. Ä°hlal 15 bin TL
5. İhlal 1 Maç Seyircisiz + 5 bin TL
6. İhlal 1 Maç Seyircisiz + 10 bin TL
7. İhlal 1 Maç Seyircisiz + 15 bin TL
8. İhlal 1 Maç Seyircisiz + 20 bin TL
9. İhlal 1 Maç Seyircisiz + 25 bin TL
10. İhlal 1 Maç Seyircisiz + 30 bin TL
11. İhlal 1 Maç Seyircisiz + 40 bin TL
12. vd. İhlaller 1 Maç Seyircisiz + 50 bin TL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir