Filipinler Başkanı Amerika Başkanına Önce Küfür Edip Sonrada Cehenneme Git Deyince

Filipinler Başkanı Amerika Başkanına Önce Küfür Edip Sonrada Cehenneme Git DeyinceFilipinler Başkanı Amerika Başkanına Önce Küfür Edip Sonrada Cehenneme Git Deyince AB ve Amerika yatırımları geri çekmeye başladı.

Dedesi Çinli olan Filipinler Cumhuriyeti Başkanı Avukat Rodrigo R. DUTERTE 30 Haziran 2016 tarihinde göreve başladı.

Amerika’nın Doğu Asya’daki en kritik askeri müttefiklerinden biri Filipinler iken Duterte, 6 yıllık görev süresi boyunca Amerika ile son ortak tatbikatın yapılacağını açıkladı. Filipinler Devlet Başkanı Amerika’nın askeri varlığını Filipinler’in güneyindeki Mindanao adasından geri çekmesini, Amerika’nın adadaki askeri varlığının, çatışma dolu durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi. Amerika’ya iki yüzlü diyen Duterte, Amerikan askerlerinin 1906’daki Sulu eyaletinde yaptığı Moro Krateri Katliamının fotoğraflarını göstererek, buradaki cesetlere iyi bakın, Amerika ile birlikte olduğumuz sürece bu topraklara barış gelmeyecek ifadesini kullandı.

Duterte, Rusya ve Çin ile daha yakın ilişkiler kuracağını belirtiyor.

Duterte Eylül ayı başlarında Amerika Başkanı ile görüşmesinden önce Obama için küfür içeren sözler kullanmış, Amerika tarafı bunun üzerine görüşmeyi iptal etmişti.

Geçtiğimiz günlerde Duterte Amerika’ya saydırmaya devam etti. Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte: Bize yardım edeceğinize ilk fırsatta bizi eleştiren Amerika Dışişleri Bakanlığı, cehenneme kadar yolunuz var, Obama senin de cehenneme kadar yolun var, ifadelerini kullandı.

Duterte, Batı’nın eleştirilerini, koloni güçlerin müdahalesi olarak niteliyor.

Amerika ve Avrupa’dan bazı üretim ve outsource firması Filipinler’e yönelik yatırım planlarını ikinci kez düşünmeye başladı. Bazı yatırımcılar ise şimdiden yatırım planlarını başka ülkelere kaydırdı.

Benzer şekilde ülkeye gerçekleştirilmesi planlanan bazı ticaret heyetleri de şimdiden iptal edilmiş durumda.

Bu gelişmelerin sebebi olarak da yeni Başkan Duterte’nin yapmış olduğu beyanatlar gösterilmekte.

Birleşmiş Milletler Duterte’yi uluslararası hukuku çiğnemekle suçlayınca, Duterte, BM’nin uzmanları birer aptal. Uyuşturucu yüzünden hayatını kaybeden masum insanların sayısına baksınlar. Ben size hakaret etmek istemiyorum ama belki de BM’den ayrılmak zorunda kalacağız. BM, işe yaramazsın çünkü görevini hakkıyla yapsaydın tüm bu savaşları, ölümleri durdurabilirdin, demişti.

Duterte ayrıca Çin ve Afrika ülkelerine BM’ye alternatif bir örgüt kurulması çağrısında bulunacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir